Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé s postižením ve Vejprtech nežijí důstojně, říkají po požáru organizace. Jsou tu šťastní, oponuje starostka

Budova, kterou v neděli ráno zachvátil tragický požár. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Budova, kterou v neděli ráno zachvátil tragický požár. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Zatímco ve Vejprtech pokračují opravy domova Kavkaz, kde před více než dvěma týdny při požáru zahynulo osm klientů, rozběhl se spor o to, zda se mají lidé s postižením do budovy vracet. Klienti ve Vejprtech nežijí důstojně, raději je integrujte do běžného života, vyzývají po požáru organizace.

Samotnou existenci ústavů pro lidi s mentálním postižením totiž už léta kritizují odborníci a neziskové organizace. Klienti tam často nemají soukromí a nedokážou být samostatní, proto by měli z ústavů odcházet do chráněného bydlení a integrovat se do běžné společnosti. Sdružení profesionálních poskytovatelů sociálních služeb Jednota pro deinstitucionalizaci zřizovatele vyzvalo, aby opravy domova Kavkaz využil jako šanci, jak lidi s postižením více integrovat do běžného života. Na to ale podle města nejsou peníze.

„V plánech zřizovatele zcela postrádáme využití prostředků na zajištění důstojného života lidí s postižením. Plán vrátit klienty do – byť zrekonstruované – budovy, která ale nikdy nesplňovala aspekt důstojného bydlení, v němž by bylo možno nabídnout klientům opravdu individuální služby, považujeme za velmi nešťastný,“ sdělila Petra Kačírková, ředitelka české pobočky organizace Lumos, která se zabývá výzkumy institucionální péče v Česku.

„Představa, že bez velkých ústavů se stát nebude schopen o všechny lidi s postižením postarat, je ve společnosti hluboce zakořeněná a vychází z padesátileté segregace lidí s postižením,“ dodala předsedkyně Jednoty Terezie Hradilková.

Jenže starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) i ředitel Městských sociálních služeb Viktor Koláček říkají, že už teď dělají, co mohou a na co seženou peníze.

„Na opravy jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Požár ve Vejprtech

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější