Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ivan Král byl jako my – cizinec mezi všemi, říká Patti Smithová

Ivan Král na fotografii, kterou pořídila jeho partnerka a v posledním roce také manželka Cindy. Foto: Cindy Hudsonová
Ivan Král na fotografii, kterou pořídila jeho partnerka a v posledním roce také manželka Cindy. Foto: Cindy Hudsonová

Málokterý český muzikant udělal hvězdnější kariéru ve světovém hudebním byznysu. Rocker, který hrál s Patti Smithovou a Iggym Popem, i elegantní profesionál, který ukázal čerstvě demokratickému Česku řemeslo producentství. Zemřel v americkém Michiganu ve věku 71 let.

Ivan Král se spolu se svými rodiči odstěhoval z Prahy do Spojených států v roce 1966. Už jen na dálku se dozvěděl, že v rozhlasové Houpačce vítězí jeho snímek s kapelou Saze. Až do roku 1968 byli Královi v Americe legálně: rodiče pracovali pro OSN. Když se otec vyjádřil k okupaci ČSSR vojsky Varšavské smlouvy, rodina se už nemohla vrátit zpátky.

Ivan se zprvu adaptoval pomaleji než jeho starší bratr Pavel. Na malé newyorské univerzitě absolvoval s titulem z francouzské literatury a svižně se začal propojovat s kapelami glam rockové éry. Hrál po boku Gena Simmonse z pozdějších Kiss. Krátce zakotvil v kapele Blondie se zpěvačkou Debbií Harry, potkával se se spoluhráči Davida Bowieho, stál na pódiu s mladým Brucem Springsteenem. Stal se součástí propojené newyorské scény, ve které dozrávaly punkové i novovlnné styly.

Naplno ho tahle síť absorbovala v roce 1975, kdy se Ivan Král stal členem kapely Patti Smithové. Byl to prý právě Králův vliv, který Patti pomohl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Nekrolog

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější