Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Úplatek pro ministra, Lustigův vnuk Svět a zas někdy na shledanou, Británie

Enko. Ilustrační foto: Deník N
Enko. Ilustrační foto: Deník N

Prvním pondělím po brexitu vás provází Jana Ciglerová.

Dnešní odpoledne rozvířila kauza, o které ještě pár dní zřejmě uslyšíme. Bezpečnostní informační služba Deníku N potvrdila, že se na ni obrátil bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) s tím, že mu byl nabídnut úplatek. Jak upozornily Seznam Zprávy, Kremlík tvrdí, že úplatek ve výši 1,5 milionu korun mu nabídl bývalý spolupracovník a advokát Martin Janoušek. Úplatek měl souviset se zakázkou na dozor nad mýtným systémem. Jenže Kremlík údajný úplatek neoznámil policii, a hrozí mu tak až tři roky vězení a případ vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu, popisuje Lukáš Prchal.

Až se vás jednou budou potomci ptát, co jste dělali, když Británie odešla z Evropy, najděte si tento Notes a budete mít jasno. My měli na všech důležitých místech své zpravodaje, a tak Ivan Kytka v Londýně popisoval, jak chutná brexit zapíjený francouzským vínem, Honza Kudláček v Edinburghu se zase ptal tamních Čechů a zjistil, že na brexit reagují žádostí o britské občanství, a z Bruselu Filipovi Titlbachovi do podcastu Studia N volala i zpravodajka Markéta Boubínová.

Takhle vypadala pondělní strana Deníku N od Lumíra Kajnara. Zmizení po britsku.

Honza Moláček objevil silný příběh vnuka spisovatele Arnošta Lustiga, který má nevídané jméno Svět Lustig. Místy znepokojující rozhovor Kvůli barvě pleti mě občas neobslouží v prázdné restauraci mu poskytl Svět Lustig, který je synem Lustigovy dcery Evy a jejího manžela Vijaye Raghavana, po němž je poloviční Ind. Kdybyste si chtěli rozhovor poslechnout, oba muži spolu natočili ještě podcast.

Svět Lustig a Jan Moláček ve Studiu N. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kolega Moláček si po rozhovoru střihl ještě svoji neméně oblíbenou disciplínu, kterou je komentář. V něm se zamýšlí nad tím, jestli je ve veřejné debatě přípustná věcná diskuse o čemkoliv, nebo existují věci, o kterých diskutovat nelze. A to v kontextu zjištění investigativního reportéra Lukáše Prchala, že velká knihkupectví nabízejí knihu pravomocně odsouzeného (mimo jiné i za ni) antisemity Adama B. Bartoše.

„Dělat, že takové názory neexistují, by samozřejmě chyba byla, o tom není sporu, je naopak třeba na ně upozorňovat. Stejná, ne-li větší chyba by ale byla ochota přistoupit na diskusi o nich,“ myslí si Jan Moláček a na dalších řádcích vysvětluje, Proč nediskutovat s rasisty, antisemity a xenofoby.

Vladimir Putin už neví, co by tak ještě mohl ovládnout, a k dokonalosti mu chybí už jen patřičný titul. A tak jeden z členů komise pro změnu ruské ústavy vyslovil to, co už mnozí dlouho nosili v hlavě: Putin by mohl být jmenován doživotním vrchním vládcem. Petra Procházková popisuje, jak v Rusku hledají novou funkci pro Putina. Pár návrhů bychom měli, probereme je s Petrou.

A jedna dobrá story na konec. Kolegyně Bára Janáková jednoho dne objevila zajímavý příběh vietnamského obchodníka, který našel přes sedmnáct tisíc korun a čestně je vrátil. Zajela jsem tedy za Nguyen Van Phúem do jeho pardubického obchůdku uprostřed místního sídliště a o tom, jak peníze našel, komu patřily a proč za ně odmítl nálezné, s ním pohovořila. Výsledkem je příběh poctivého člověka, který z vděčnosti za to, že mu Česko poskytlo druhý domov, pomáhá českým postiženým dětem.

Večerka v ulici Ke Kamenci v Pardubicích, kde pan Nguyen Van Phú našel obálku s téměř osmnácti tisíci korun. Když se nikdo neozval, přinesl je na policii. Na snímku s manželkou Thi Lan. Foto: Jana Ciglerová, Deník N

Co vás čeká zítra:

– Do stromů národního parku se zakousne lyžařský areál za miliardu. Je za ním exšéf ČEZ Roman i „kmotr“ Hrdlička
– Zaplaťte za sousoší se svatým Vojtěchem, nebo ho odstraňte z katedrály, vyzvali Duku autorčini dědici a hrozí žalobou
– Jednodenní volby v pátek by mohly ohrozit bezpečnost dětí. Dejte žákům volno, nabízí školám vnitro
– Koronavirus odhaluje křehkost i sílu globalizace
– Končící šéfka Slevomatu: Muži si mě na jednáních pletli s obsluhou, ženy se podceňují a bojí se selhání

Zaujalo nás jinde

Lidová tvořivost nezná mezí a ta na adresu amerického prezidenta Donalda Trumpa už vůbec ne. Prezident to myslel dobře, když chtěl po Super Bowlu poblahopřát vítěznému týmu Kansas City Chiefs a ocenil skvělý stát Kansas. Akorát už asi zapomněl, co ho na základní škole v zeměpisu učili, tedy že Kansas City je ve vedlejším státě Missouri, a Chiefs jsou tedy missourský tým.

A Twitter se dobře bavil:

nebo

či

Tak hezký únor! Je nejkratší v roce, takže brzy skončí a po něm už je březen, tedy jaro.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější