Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko z lenosti rozbíjí chudé rodiny, malé děti v ústavech zapomínají na mámu a tátu

Česká péče o ohrožené děti dodnes stojí na socialistických základech. Ilustrace: Petr Polák
Česká péče o ohrožené děti dodnes stojí na socialistických základech. Ilustrace: Petr Polák

Místo domova ústav, místo podpory dozor. Rodinám, které se nezvládají postarat o své potomky, stát neumí nabídnout efektivní pomoc. Experti, úředníci i politici se mnoho let shodují, že je nutné systém reformovat. Jenže zůstává jen u prázdných slov a stovky malých dětí zbytečně vyrůstají v kojeneckých ústavech. V prostředí, které je pro jejich vývoj prokazatelně škodlivé.

Z jídelního stolu v rohu kuchyně odstává vzorovaný plastový ubrus. Naproti se o čalounění lavice opírá Igor Polák, vedle je jeho družka Mirka. Kdybychom je navštívili před tři čtvrtě rokem, zřejmě bychom se museli při rozhovoru překřikovat. V prostorném bytě by totiž pobíhaly ještě tři malé děti. Teď místnost naplňuje tíživé ticho.

Loni jednoho červnového rána zaparkovalo pod okny pavlačového domu v brněnských Husovicích několik aut. Sociální pracovnice, policisté a soudní vykonavatel, kteří z nich vystoupili, přijeli Igorovi a Mirce z rozhodnutí soudu odebrat děti. Pro rodiče to byl šok, nic nevěděli, nejstarší dcera měla ten den naplánované vyšetření u lékaře.

„Nenechali nás ani rozloučit. Řekli, ať je oblečeme, že je vezou do Chovánku,“ vzpomíná Polák na situaci, která trvala zhruba půl hodiny. Bezradní a vyděšení rodiče se zmohli jen na chabý odpor, nebylo jim to ale nic platné.

Jejich tehdy šestiletá dcerka a chlapečci ve věku osmnáct měsíců a tři roky skončili v kojeneckém ústavu Chovánek v Brně-Bystrci. Jako důvod odebrání stojí v rozhodnutí soudu špatné hygienické a zdravotní podmínky. Rodina přitom dřív bydlela v nelegální ubytovně v Šámalově ulici v brněnských Židenicích plné štěnic a švábů.

I tam je navštěvovali sociální pracovníci, sourozence ale nechali v péči rodičů. Kvůli dětem Polákovi usilovali o obecní byt, který nakonec dostali díky programu zabydlování chudých rodin Rapid Re-Housing. Přestěhování do obecního bytu v městské části Brno-sever ale přineslo také změnu sociálních pracovníků. A ti situaci rodiny vyhodnotili jinak.

Polákovi mají kromě tří mladších dětí ještě další dceru, aktuálně v péči babičky, a nejmladšího, nyní ročního chlapečka. Ten se narodil loni v únoru a z porodnice jej propustili jako prospívající miminko. Po čase ale začal ztrácet na váze a musel se do nemocnice vrátit.

Sociální pracovníci nakonec doporučili, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější