Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nezávislost, ozývá se nesměle z Walesu. Země s napětím čeká, jak na ni dolehne brexit

Wales s napětím očekává dopady brexitu. Ilustrační foto: Pixabay.com
Wales s napětím očekává dopady brexitu. Ilustrační foto: Pixabay.com

Den, který změní Evropu. Den, na který jednou budou usilovně vzpomínat studenti při testu z dějepisu. Den, kdy Británie odchází z Evropské unie – po více než 3,5 letech slibů, debat a jednání je tu brexit. Boj o budoucnost Spojeného království ale teprve začíná a Skotsko zdaleka není jedinou zemí, kde přišla řeč na nezávislost. Zatímco se pozornost obrací k Edinburghu, je to Wales, historicky nejstarší partner Anglie, který odchodem z EU může ztratit nejvíc.

Ve čtvrtek v podvečer je v baptistickém kostele na východě jihovelšského Swansea překvapivě živo. Uvnitř dřevem obloženého chrámu skupina dobrovolníků ukládá darované potraviny a potřeby do domácnosti, které každý pátek přerozděluje místním rodinám v nouzi.

Velké plastové krabice jsou plné konzervovaných fazolí, polévek, rajčat či kukuřice. Regály ve spíži plní krabice cereálií či těstovin a ve speciálních modrých boxech pod dřevěnými policemi se skrývají pamlsky a granule pro domácí mazlíčky. Vše, co je v kostele uskladněno, je pečlivě popsáno a uloženo podle trvanlivosti.

„S blížícím se brexitem se snažíme vytvořit co největší zásoby všeho, co se sem jen vejde,“ popisuje pro Deník N místní reverend Chris Lewis a ukazuje na vysoké věže vyskládané z trvanlivých potravin.

„Pořád nevíme, jak to s brexitem dopadne. Stále je možné, že odejdeme bez dohody, což by mohlo vést

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější