Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stoletý betlém s varhanami a xylofonem našli poničený na uhlí. Teď jsou desítky figurek opět v pohybu

Dětenický betlém opět v pohybu. Video: Dominik Bouma
Dětenický betlém opět v pohybu. Video: Dominik Bouma

„Chodívali jsme z Dětenic do Libáně. Byla jsem tehdy malá holka, teta mě vedla za ruku. Bylo to asi čtyři kilometry a na konci cesty nás čekal strýček Josef. Otevřel dveře svého ateliéru, který voněl barvami, a řekl: Tak vás vítám na náš hrad,“ vypráví Miluše Voláková. Muselo to být ještě před rokem 1948. Protože pak strýc musel živnost zavřít. 

Když vešli do ateliéru, objevil se před nimi téměř čtyřmetrový betlém. Pastva pro dětské oči. „Nejprve byl na kliku, strýček k tomu později udělal elektrický motorek. Když ho zapnul, desítky figurek se daly do pohybu. Nejvíc se mi líbila paní, co pumpuje vodu. Ze studny přitom totiž vyjížděla modrá skleněná vrtulka, která vypadala jako pramínek. Byli tam kozlové, co se trkali.“ vzpomíná Miluše Voláková.

Autorem betléma však nebyl její strýček Josef, ale už jeho otec Vincenc Čeněk Novotný, který se narodil o století dřív – roku 1845.

Dětenický betlém opět v pohybu. Video: Dominik Bouma

Malíř, písmák a všeuměl, který se dokonce vydal hledat štěstí do Vídně. „Nakonec se tam neuchytil, ztroskotalo to na penězích a vrátil se zpátky do Dětenic,“ vypráví Miluše Voláková.

Stal se pak malířem pokojů. „Jenže tehdy se malovaly i výjevy. Představuju si ty jeleny a krajinky v loveckých salóncích, růže v ložnicích. Dokonce prý vymaloval zámek Mcely,“ vypráví.  

Vincenc Čeněk Novotný byl na Dětenicku průkopníkem moderních technologií. Jak se píše v jeho krasopisem psaném deníku, vydal se do Pardubic za fotografem Pírkem, aby ho naučil, jak s pomocí skleněných tabulek, přístroje a černé komory vyrobit podobenku. I on si v Dětenicích vybudoval ateliér.

Na betlému v něm pracoval, jak sám píše, v letech

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější