Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jezevci zůstali vzhůru, ptáci neodletěli na jih. Teplá zima zmátla přírodu a kupí potíže

Jezevci si zatím tuto zimu nepospali. Foto: Adobe Stock
Jezevci si zatím tuto zimu nepospali. Foto: Adobe Stock

Mírné zimy bez sněhových závějí začínají být v Česku v posledních letech tradicí. Jak se s tou letošní vyrovnává příroda, rozebíráme v následující analýze.

Nezvyklý pohled se naskytl při cestování Miloši Ježkovi: nad krajinou na Královéhradecku viděl táhnout jeřáby. Tito velcí ptáci by už se přitom nyní neměli v české krajině vyskytovat, běžné odlétají na jih už na podzim.

„Před Vánoci jsem zase zahlédl sluku, to je v tuto roční dobu poměrně vzácné pozorování,“ líčí pedagog a vědecký pracovník z katedry myslivosti a lesnické zoologie České zemědělské univerzity a hned vysvětluje, proč tomu tak je.

„V letošní sezoně ještě pro zvěř zima de facto nezačala,“ konstatuje odborník. „Většina jezevců ještě neulehla k zimnímu spánku, aktivují se hraboši a další drobní hlodavci. Divoké kachny jsou stále rozprostřené v krajině a neshlukují se na tekoucích vodách. A letos jsme v Čechách nezaznamenali žádný významný tah severských ptáků. Zejména husy ještě ze severu nedorazily,“ vyjmenovává další postřehy z terénu.

Nejméně zásob vody ve sněhu za 20 let

Že zvířata změnu ročního období nestihla zaznamenat, je nasnadě: prosinec se držel 2,8 °C nad dlouhodobým teplotním průměrem z let 1981–2010 a srážek spadlo jen 76 procent oproti průměru, z toho minimum sněhu. V podobném duchu pokračuje i tento měsíc.

„Teplý a suchý leden ale není vzhledem k variabilitě klimatu v České republice až taková výjimka,“ mírní emoce klimatolog Pavel Zahradníček z CzechGlobe.

I když nás v následujících dnech čekají teploty i nad 10 stupňů Celsia, v minulosti bylo touto dobou i mnohem tepleji. Například v roce 2002 v Ústí nad Labem naměřili na konci ledna 18,8 stupně nad nulou, naopak v roce 1985 osmnáct pod nulou. „Historicky zná rozpětí teplot v tuto dobu i hodnoty vysoko nad 15 stupni,“ upozorňuje mluvčí ČHMÚ Jan Doležal.

„Je ale důležité na to nahlížet z dlouhodobého pohledu. Tedy že se nám tento stav podstatně častěji opakuje a zima i leden se dlouhodobě oteplují. A to statisticky významně,“ podotýká Zahradníček.

Výrazně teplotně podprůměrná zima byla naposledy v roce 2006, od té doby se zimy drží spíš nad průměrem: ty nejteplejší za celou dobu pozorování nastaly v letech 2007, 2014, 2015 a 2016.

Koncem ledna jsou odborníci k celkovému hodnocení zdrženliví. Už nyní ale hlásí rekordy: podle údajů ČHMÚ je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější