Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Promiňte, ale byl jste skartován. Brexitové trampoty občana EU, toho času žijícího v ostrovním království

Být dnes občanem země Evropské unie žijícím ve Velké Británii je spojeno s ne právě zanedbatelnými nejistotami. Foto: Adobe Stock
Být dnes občanem země Evropské unie žijícím ve Velké Británii je spojeno s ne právě zanedbatelnými nejistotami. Foto: Adobe Stock

Komentář Ivana Kytky: Navzdory ujišťování britské vlády, že se občanů zemí EU žijících na ostrovech brexit prakticky nedotkne, panuje mezi nimi nemalá nervozita. A není divu. Stačí, když si třeba – podobně jako náš spolupracovník ve Velké Británii – vybaví, jak těžké je v Británii získat úředně ověřenou totožnost s razítkem. A nemít ji teď může být pro tři a půl milionů obyvatel Evropské unie, kteří zůstávají po brexitu za Lamanšským kanálem, zatraceně velký problém.

Vyzváněcí tón na informační lince pro občany Evropské unie v Británii zvonil – za doprovodu uklidňující hudby – nějakých dvacet minut. Na ostrovní poměry nijak dlouhá čekací doba. Telefon pak zvedl vyškolený operátor s jemnou stopou liverpoolského přízvuku v jinak vzorně artikulované angličtině.

Oba jsme se představili a já ze zeptal, jak vyhovět platnému úřednímu předpisu pro občany EU a doplnit svou žádost o udělení trvalého pobytu pro občana EU už existujícím historickým přípisem ministerstva vnitra z roku 1997. Po pěti letech ve Spojeném království mi tehdy udělilo status rezidenta se všemi právy (pracovní povolení, zdravotní péče zdarma a nárok na sociální dávky) i povinnostmi (platit daně).

Informovaný hlas na druhém konci drátu se na chvíli odmlčel a pak mě poprosil o registrační údaje dokumentu. Pečlivě jsem je slabikoval, zatímco z druhého konce se ozývalo klapání počítačová klávesnice. „Je mi líto, pane, ale skartováno,“ ozval se úředník omluvným tónem. Ať prý přípis naskenuji a pošlu jako přílohu k e-mailové korespondenci. Bez ní se má žádost v tomto případě neobejde. Poděkoval jsem a zavěsil.

Nezmiňuji tuhle konverzaci jako stížnost na zdejší imigrační úřady. Spíš jako povzdech nad tím, že sebechvála britské vlády, jak funguje systém registrace hladce a bez problémů (ke konci ledna zaregistrováno 2,7 ze 3,4 milionu Evropanů, z toho 35 tisíc občanů České republiky) –, má své výjimky potvrzující pravidlo.

Navíc, a to je důležitější než mé postesknutí, přibývá varovných hlasů právních expertů: S počtem žádostí přibývá případů, kdy úřady (bez udání důvodu)

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější