Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Žena brala víc a z něčeho žít musíte, to nepřebijete žádnými city. Novinář vysvětluje, proč zůstal doma s dětmi

Všichni kamarádi si klepali na čelo, že jsem se zbláznil, vzpomíná Jan Dušek, jak okolí reagovalo na jeho rozhodnutí jít na rodičovskou. Zdroj: Archiv Jana Duška
Všichni kamarádi si klepali na čelo, že jsem se zbláznil, vzpomíná Jan Dušek, jak okolí reagovalo na jeho rozhodnutí jít na rodičovskou. Zdroj: Archiv Jana Duška

„Každý muž na rodičovské dovolené by se měl připravit na to, že jeho ego dostane velký záhul. Musíte zapomenout na nějakou mužskou dominanci a poslat ji rychle někam na Sněžku,“ říká Jan Dušek z Kroměříže. Sám strávil doma s oběma svými dětmi dohromady šest let. Jeho příběh je součástí seriálu, v němž popisujeme, jak čeští rodiče zvládají skloubit péči o malé děti a kariéru.

S narozením prvního syna se mu kompletně změnil život – nejen kvůli rodičovské dovolené, na niž nastoupil, když bylo miminku zhruba pět měsíců. Zároveň se tehdy rodina přestěhovala z Prahy do České Lípy, kde měla manželka práci. „Opustil jsem tedy nejen zaměstnání, ale i známé a dost radikálně se odstřihl,“ říká dnes dvaapadesátiletý Dušek. Než založil rodinu, pracoval jako novinář v mediálním domě Sanoma, ten vydával například magazín Vlasta, týdeník Květy nebo časopis National Geographic.

S dětmi zůstal doma hlavně proto, že jeho žena, která pracuje v justici, vydělávala podstatně více peněz. „Po nějakých dvaceti letech v médiích jsem už navíc byl unavený, nikam jsem se příliš neposouval a toto byla možnost udělat krok jinam,“ dodává. Na rodičovskou dovolenou nastupoval v době, kdy mu bylo 38 let.

Okolí svým rozhodnutím zaskočil. „Všichni kamarádi si klepali na čelo, že jsem se zbláznil a že si to vůbec nedokážou představit. Pracoval jsem ve společenském týdeníku, pořád jsem byl na nějakých mejdanech, rautech, natáčeních filmů, rozhovorech,“ vzpomíná. Úplně nadšeně se netvářil ani tchán. „Byl zastáncem klasického přístupu, že rodinu má živit chlap, tak mu trochu trvalo, než to přijal.“ Zda nevadí, že se v rodině změnily role a teď je to žena, kdo „drží kasu“, se Duška vyptávali i přátelé. „Osobně jsem s tím problém neměl a s manželkou jsme se vždy zvládli v klidu dohodnout,“ tvrdí.

Že by ho někdo od nástupu na rodičovskou vyloženě zrazoval, se však nestalo. „Ono to ani

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zkušenosti českých rodičů

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější