Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blíží se netradiční show nabitá eko projekty

Na to, aby vás zaujali, dostanou jen necelé 3 minuty. Takže ve své prezentaci musí být rychlí, struční a zábavní. Jdou k věci. Šetří to divákův čas a energii – buď je projekt sexy, nebo si na něj za chvíli nikdo ani nevzpomene.

Přesně takhle to na akci Impact Hub MashUp už léta chodí. A v únoru se dočká speciální edice – představí ty, kteří mají potenciál řešit nebo už řeší klimatickou krizi. A vy můžete zasednout v divácké porotě, ceny pro vítěze nejsou malé.

“Formát prezentací je neúprosný, ale ze zkušenosti víme, že právě tento formát má u publika úspěch. Proto je také Impact Hub MashUp naší nejnavštěvovanější akcí. A když můžeme tentokrát dát prostor projektům s tak zásadními tématy, jakými je udržitelnost, upcyklace, cirkulace či zero waste, těší nás to dvojnásob,” dodává programová manažerka programu Impact Hub Climate Challenge, Lenka Krákorová.

Proč se to děje?

Akce je vyvrcholením prvního ročníku unikátního akceleračního programu Impact Hub Climate Challenge, který je zaměřený na podporu ekologických projektů.V Impact Hubu totiž vědí, že jedna věc je vymyslet skvělý zlepšovák, druhá věc je dobře jej uvést na trh, zefektivňovat, finančně udržet, administrativně zorganizovat a legislativně zarámovat.  Proto získaly vybrané projekty podporu v hodnotě 250 000 Kč – aby se s podobnými úkoly dokázaly srovnat a svůj pozitivní enviromentální přínos mohli co nejrychleji rozvíjet. Sami se dozvíte, jak s podporou naložili a co plánují.

Celý program každopádně vzbudil zájem nejen odborných institucí a aktivistů, ale i velkých firem. Proto za velké podpory začíná druhý ročník, který je navíc otevřený i pro slovenské projekty. Environmentálně prospěšné aktivity, iniciativy nebo organizace lze nominovat či přihlásit do 6. března.

 

Program je zajímavý i tím, že spojuje partnery, kteří se obvykle nepotkají. Mezi partnery Impact Hub Climate Challenge patří Veolia, Coca-Cola, Institut cirkulární ekonomiky, Hnutí Duha, Ekolist.cz nebo Deník N. Celý program pak zaštiťuje Hlavní město Praha. “Ti všichni se spojili, protože chtějí v ochraně životního prostředí dělat mnohem víc. A to nejen samostatně, ale také ve spolupráci s ostatními – uvědomují si jak závažnost klimatické krize, tak nutnost přijmout zodpovědnost,” dodává Petr Vítek, spoluzakladatel sítě Impact Hub a fondu Tilia Impact Ventures.

Více informací o programu na webu nebo v rozhovoru se zakladatelem Impact Hubu Petrem Vítkem.

 

Kdo vystoupí?

Cyrkl je digitální tržiště na obchodování s druhotnými surovinami, odpady a přebytečnými materiály. Pomocí strojového učení vyhodnocují nejlepší možné užití materiálu a posílají nabídku registrované firmě, u které je největší potenciál využití této suroviny.

Kokoza učí lidi a firmy kompostovat a pěstovat ve městě, a to jak pro vlastní potřebu, tak pro radost. Zviditelňují téma biodpadu, komunitních zahrad a udržitelnosti, a vytváří prostor pro spolupráci s aktivními lidmi, firmami i veřejnou správou. V neposlední řadě také zaměstnávají lidi s duševním onemocněním.

Forsage usnadňuje práci včelařům. Vyvinuli zařízení, které po umístění do úlu zaznamenává vše, co v něm děje. Získané informace odesílá do webové aplikace, skrze níž včelař vidí, co přesně jeho včelstvo potřebuje.

Swap Prague pořádají výměny přebytků. Na jejich akcích a Facebookové skupině můžete „swapnout” doslova cokoliv. Za 4 roky zorganizovali přes 50 setkání a podařilo se jim ze swapování vytvořit životní styl. Jejich ambice míří daleko za hranice Prahy, proto mentorují vznik podobných akcí i v dalších městech v ČR a zahraničí.

EBUU je online půjčovna dětského oblečení fungující na modelu sdílené ekonomiky. A v čem je to super? Šetří to zdroje i peníze! A oblečení, které je na konci estetického života, se daruje potřebným maminkám, které si ho nemohou dovolit.

Agentura Green Cat dělá ekologickou reklamu. Jejich reklama má co největší efekt a co nejmenší dopad na životní prostředí. Představují nové trendy v marketingu. A to vše šetrně, s ohledem na planetu i rozpočty.

Impact Hub podporuje inovace v podnikání skrze 8 akceleračních programů zaměřených na startupy nebo na společensky prospěšné podniky. Těmito akcelerátory ročně projde více než 100 projektů. Účastníci akcelerace a členové sítě Impact Hub se mohou opřít o podporu expertů a mentorů, využít databázi ověřených kontaktů a zároveň si otevřít cestu k udržitelnosti a úspěchu svého projektu.

 

 

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější