Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nic, co o nás stát ví, není v bezpečí. Chystaný systém sledování aut na dálnici se časem může obrátit proti nám

Ministerstvem dopravy dlouho a zatím neúspěšně připravovaný systém elektronických dálničních známek vyvolal u části veřejnosti a médií podezření, že jeho hlavní funkcí má být sledování, ukládání dat a zpětná rekonstrukce pohybu vozidel. To vzbudilo značný rozruch a při bližším pohledu není divu. Stát by podobně masivním sledovacím systémem opravdu disponovat neměl.

Žijeme v zemi, kde existuje velmi silné podezření, že finanční správa „zaklekává“ na ty, co se znelíbili premiérovi. Podnikání veřejných kritiků šéfa vlády navštěvují kontroly z resortů jeho podřízených či je jim premiérem naznačeno, že na ně existují „složky“. A to stále ještě máme demokratický stát s funkční justicí a dalšími pojistkami, jehož vedoucí představitelé jsou stále demokratičtí politici.

Tak tomu ale nemusí být navždy. Stačí se podívat do Polska nebo Maďarska, kde je demontáž systému brzd a protivah a nezávislé justice v plném proudu. Tamní vlády se k liberální demokracii nehlásí, naopak, a veřejně označují vybrané jedince i celé skupiny za své nepřátele…

Zítra může být i u nás ve vládě někdo, kdo k demokracii a svobodě bude mít výrazně volnější postoj. A vy možná budete z opoziční partaje nebo nežádoucí neziskovky a někoho z vlády bude zajímat, kde se pohybujete, kam jezdíte a s kým se stýkáte.

K tomu, aby to zjistil, bude mít pod palcem i všechny nástroje, kterými stát disponuje. Je zřejmé, že takový masivní sledovací systém mu práci velmi usnadní. Inteligentní vyhledávání, chytré algoritmy a masivní výpočetní výkon současné techniky z takového systému dělají opravdovou informační „zbraň hromadného ničení“, použitelnou v reálném čase nejen na jednotlivce, ale i plošně.

Dnes je její nasazení proti opozici možná nemyslitelné. Ale zatímco vlády a režimy se mění, infrastruktura, vybudovaná a odladěná v liberální demokracii, zůstává.

Data nejsou v úplném bezpečí nikdy

Už nyní ale platí, že pokud nějaká data existují, nedá se nikdy zcela spolehnout na to, že zůstanou pouze v rukou státu, respektive příslušných složek. Elektronická databáze se dá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polemika

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější