Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obavy z Ruska a Číny jsou správné, jde o vliv a obranu liberálních hodnot, říká šéf vojenských zpravodajců

Generál Jan Beroun, šéf Vojenského zpravodajství. Foto: Adam Hecl
Generál Jan Beroun, šéf Vojenského zpravodajství. Foto: Adam Hecl

Československé vyzvědačství je jen o několik týdnů mladší než samostatná republika. A častokrát zasahovalo do jejích dějin. Třeba za plánem akce Anthropoid a atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942 stáli agenti tehdejšího Vojenského zpravodajství a velitele plukovníka Františka Moravce. Nynější ředitel zpravodajské služby Jan Beroun v ojedinělém rozhovoru pro Deník N mluví o historii i o moderních hrozbách, kterým naše země čelí.

Krátce po výročí vzniku republiky, 12. listopadu, slaví sto let vzniku i Vojenské zpravodajství. Jak začínalo?

Na tehdejším vrchním velitelství v Praze vzniklo zpravodajské oddělení. Legionáři z první světové války se prakticky okamžitě zapojili do práce. Bylo to nutné hlavně proto, že náš stát byl obklopen nepřátelským prostředím, kterému jsme se museli bránit. Museli jsme uhájit svou samostatnost a existenci a to samozřejmě i za pomoci informací, které bylo z takového prostředí nutné získávat.

Jak zpravodajství na začátku fungovalo?

Princip fungování je stále stejný. Zpravodajci musí získat informace, které jsou důležité pro obranu, bezpečnost a potřeby státu. Měnily se jenom prostředky. Na začátku to bylo založené především na vytěžování lidí – dokázat z někoho při rozhovoru získat informaci, vědět, kdo ji má, oslovit jej a tak dále. Podobně to funguje i v dnešní době. Není to tak, že někam jako zpravodajec přijdete a řeknete, že máte zájem o tuhle informaci. To by bylo dost jednoduché. Vždy k tomu bylo potřeba nějaké legendy.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

100 let Československa - speciální vydání Deníku N

Čínský vliv v ČR

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější