Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zakázaný předmět na zakázané škole. Navštívili jsme hodinu genderu na univerzitě, kterou Orbán vyhání z Budapešti

Studenti v Budapešti demonstrují proti vládním zásahům do vysokého školství. Foto: Jan Moláček, Deník N
Studenti v Budapešti demonstrují proti vládním zásahům do vysokého školství. Foto: Jan Moláček, Deník N

Genderová studia v Maďarsku končí, Středoevropská univerzita téměř jistě také. O prvním už vláda rozhodla – vysoké školy v zemi nemohou obor od příštího roku nabízet. V případě univerzity vyprší lhůta 1. prosince. Pokud Maďarsko nepodepíše smlouvu umožňující její další fungování, přesune se škola do Vídně.

Z výtahu se pomalu trousí mladíci a dívky kolem dvaceti let, v malé místnosti strkají batůžky pod stůl, vytahují notebooky, papíry s okopírovanými texty, psací potřeby. Vypadá to jako začátek semináře na kterékoliv vysoké škole na světě.

A taky to je začátek vysokoškolského semináře. Ale trochu zvláštního. Na Středoevropské univerzitě v Budapešti začíná hodina genderových studií. Škola i obor jsou trnem v oku konzervativní maďarské vládě, která proti nim podniká aktivní kroky.

Seminář genderových studií na Středoevropské univerzitě. Foto: Jan Moláček, Deník N

„Já se za žádnou hrozbu nepokládám,“ říká Erzsébet Barátová, vyučující, která seminář vede. „Vláda označuje za hrozbu každou kritiku, reflexi a nesouhlas. S tím já se nikdy neztotožním.“

Kdo by čekal, že se na hodině budou kout plány na svržení Viktora Orbána nebo že budou současné poměry v Maďarsku zásadním tématem, byl by zklamán. První část semináře vyplňuje diskuze o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Viktor Orbán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější