Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Samoživitelce s trojčaty shořel dům, zbyly jim jen aktovky a tepláky. Lidé rodině poslali 700 tisíc

Dům, ve kterém rodina žila. Foto: archiv
Dům, ve kterém rodina žila. Foto: archiv

Na konci minulého týdne se rodině z Vyšehoří na Šumpersku změnil život – k horšímu. Samoživitelce s osmiletými trojčaty shořel dům. Obec s místní charitou však uspořádaly sbírku a dosud vybraly více než 700 tisíc korun.

Rodinný dům vzplál minulý čtvrtek. Dřevostavba začala hořet odpoledne v době, kdy v ní její majitelka nebyla. Petra Urbanová, maminka trojčat, dorazila až k budově zachvácené plameny. 

„Přišli jsme vlastně o všechno. Žijeme teď v náhradním bydlení, ještě řešíme situaci s hasiči. Musíme z domu vypustit vodu, protože se blíží mrazy,“ popisuje situaci Urbanová, která se musela z plameny poničeného obydlí přestěhovat do vedlejší obce Chromče. S tím vším jí pomáhala místní starostka.

„Shodou okolností bydlím dva domky vedle, takže jsem tam hned utíkala. Byly tam plameny snad do deseti metrů. Nikdy jsem nic takového nezažila,“ vzpomíná na situaci Ilona Vařeková, starostka Vyšehoří. Ta také po uhašení začala pro rodinu hledat náhradní řešení, společně s Charitou Zábřeh pak přišla s myšlenkou sbírky na pomoc rodině. Lidé mohou zasílat pomoc na transparentní účet, případně přispět přímo na místním úřadě.

„Beru to jako svoji povinnost. Jsem tu starostka deset let, zhruba stejnou dobu se s paní známe. Jako starostka jsem zodpovědná za naše obyvatele,“ popsala situaci Vařeková.

Rodině totiž zůstalo v sutinách takřka vše. Kromě veškerého oblečení a výbavy domu také dvě zvířata

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější