Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Wu-chan žádá 100 000 ochranných obleků denně, které Čína nestíhá vyrábět. Lékaři se hroutí

Na sociálních sítích přibývá krátkých videí z wuchanských nemocnic, kde vyčerpaní lékaři ztrácejí nervy a hroutí se (ilustrační snímek). Foto: Pixabay
Na sociálních sítích přibývá krátkých videí z wuchanských nemocnic, kde vyčerpaní lékaři ztrácejí nervy a hroutí se (ilustrační snímek). Foto: Pixabay

„Nejspíš jsem chodící přenašeč viru. Ale nemůžu s tím nic dělat.“ Pan Li, rentgenový snímek svých nemocných plic v ruce, čekal na test na 2019-nCoV marně. V nemocnici Červeného kříže ve Wu-chanu testy vůbec nebyly. Epidemie koronaviru vyvolala extrémní poptávku po zdravotnickém a ochranném materiálu – tak extrémní, že jí nestačí ani Čína.

Wu-chan, epicentrum nákazy koronavirem 2019-nCoV, je už čtyři dny uzavřený v karanténě. Ale není uzavřené neprodyšně. Dnes do města přijel čínský premiér Li Kche-čchiang a v modrém lékařském plášti a s hygienickou rouškou na obličeji se vydal do nemocnice Ťin-jin-tchan.

Boj s epidemií už dávno neřídí provinční, wuchanská vláda. Dnes, na konci ledna, je čím dál patrnější, že v počátečním stadiu epidemie situaci nešťastně odhadla a ve zkrocení viru selhala – přestože vinit jen ji by bylo nespravedlivé a hlavně unáhlené.

Tak či tak, vyčíslování vin teď ještě odsouvá do pozadí vyčíslování nemocných a mrtvých. Přičemž pořád platí, že úmrtnost na nový koronavirus se zatím jeví být několikanásobně nižší než v případě epidemie SARS, neřkuli MERS.

Epidemie 2019-nCoV

Virus se minulý týden rozšířil prakticky po celé Čínské lidové republice s výjimkou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější