Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moderní technologie v rukou policie nejsou automaticky cestou k čínským poměrům

Na sociálních sítích vzbudila vlnu nevole zpráva, že budovaný systém dálničních známek má údajně umožnit i zaznamenávání a zpětné mapování pohybu aut. To se ale jednak už dávno děje, jednak je nesmyslné to a priori odmítat jako cestu k vládě Velkého bratra. Stát je třeba kontrolovat, ne mu zakázat používat moderní technologie.

Týdeník Respekt, který s informací přišel, ji přímo v podtitulku svého textu popsal poměrně expresivně jako možnost „špiclovat, kdo kdy kudy jezdí“.

Z článku v Respektu není zřejmé, v čem má spočívat změna oproti současnému stavu. „Špiclovat, kdo kdy kudy jezdí“, totiž policie už může dnes – prostřednictvím informačního systému Automatická kontrola vozidel. Ten zaznamenává a po určitou dobu uchovává informace z vysokorychlostních kamer rozmístěných na silnicích. Zjednodušeně řečeno – když kolem takové kamery projedete, je vaše SPZ automaticky zaznamenána do systému s údajem o čase a fotkou. Když policii z nějakého důvodu zajímá pohyb vašeho auta, může do systému nahlédnout a zjistit, že jste předevčírem ve 13:47 projel kolem té a té mýtné brány na D1 ve směru na Brno.

Podobně jako třeba do registru obyvatel může policie do tohoto systému nahlížet jen v odůvodněných případech a každé nahlédnutí zanechá „stopu“ konkrétního policisty.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polemika

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější