Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O našem zdraví rozhoduje i pocit, že máme svůj život pod kontrolou

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Je jedním z těch Čechů, o nichž se „doma“ moc neví, ale ve světě platí za uznávané kapacity.

Epidemiolog Martin Bobák vede na prestižní University College London vědeckou skupinu, která se zaměřuje na výzkum zdraví obyvatel střední a východní Evropy. Speciálně na to, jak se do jejich kondice propíšou velké společenské proměny – například změna režimu. Nejen o tom mluví v rozhovoru, který Deník N pořídil při příležitosti jeho návštěvy Česka. Na Masarykově univerzitě v Brně zahajoval velký projekt, v němž spojí brněnští a londýnští vědci síly při zkoumání vlivu prostředí na člověka.

Věnujete se především tomu, jaký má na zdraví člověka vliv prostředí, hlavně sociální. Do jaké míry může vůbec naše zdraví utvářet? Kdybychom si představili imaginární situaci, že jsou všude na světě úplně stejné přírodní podmínky, jaký vliv bude mít na naše zdraví sociální rozměr života?

Naprosto zásadní. Ze všech známých vlivů na zdravotní stav člověka, včetně genetiky, má sociální prostředí zdaleka největší vliv. Daleko silnější než faktory životního prostředí. Ten vliv nespočívá v tom, že když máte diplom z vysoké školy, žijete déle. Vliv vzdělání je širší a často zprostředkovaný. Například znečištění ovzduší není v populaci rozděleno náhodně. Není to loterie, ale opět důsledek sociálních vlivů. Kdo bydlí blízko silnic s velkým provozem?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější