Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman chce trestat poslance za neúčast na hlasování, sám ve Sněmovně často chyběl

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Izraele označil hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše za „marnění času“. Zároveň oprášil svůj plán, aby poslanci byli penalizováni za absence na hlasování.

Prezident prohlásil, že už jako šéf dolní komory navrhoval, aby se podobný model zavedl. „S tím, že by se jim plat snižoval o třetinu, podruhé o dvě třetiny a pak by pracovali zadarmo,“ řekl prezident médiím. Většina poslaneckých klubů byla podle něj proti, protože zřejmě převážily materiální zájmy. Jak však zjistil Deník N, i nynější prezident jako poslanec při hlasováních často chyběl.

Zeman byl předsedou Poslanecké sněmovny v letech 1996 až 1998. Do funkce byl zvolen na základě dohody s vládní koalicí vedenou Václavem Klausem. Dohoda zněla, že menšinová koalice dodá hlasy potřebné ke zvolení Zemana, který pak umožní vládě získat důvěru tím, že se svými sociálními demokraty před hlasováním odejde ze sálu.

Což už vlastně byla první Zemanova absence. A přibyly další. V tomto volebním období se současný prezident podle dat z webu Poslanecké sněmovny nezúčastnil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější