Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nefalšujte dějiny, znělo při výročí Osvětimi. V plynu tam skončila i rodina „bílého Žida“

Pietní akce v Osvětimi k 75. výročí osvobození zdejšího koncentračního tábora. Foto: ČTK/AP
Pietní akce v Osvětimi k 75. výročí osvobození zdejšího koncentračního tábora. Foto: ČTK/AP

Od naší zpravodajky – Do Osvětimi se sjeli králové a královny, korunní princové a princezny, prezidenti i premiéři, přední místa ale patřila více než dvěma stům přeživších vězňů. Nejmladší z nich je 75 let a největší nacistický vyhlazovací tábor opustila jako nemluvně, nejstaršímu 101. Z České republiky, kde žije už jen hrstka lidí, kteří prošli Osvětimí, nepřijel z bývalých vězňů nikdo. Prahu reprezentoval premiér Andrej Babiš.

Nad pověstnou vstupní branou do vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka byl postaven obrovský stan pro pietní ceremoniál, kterého se zúčastnilo 61 delegací z celého světa. Vzpomínkovou akci uvedl polský prezident Andrzej Duda.

„Už jsou to tři generace ode dne, kdy několik tisíc vězňů, obětí strašlivé krutosti, zažilo osvobození vojáky Rudé armády. Mezi námi jsou teď poslední žijící přeživší, poslední z těch, kteří zažili a viděli holokaust na vlastní oči. Byli mezi nimi Poláci, Romové, sovětští váleční zajatci, ale především Židé, kterých zde v Osvětimi zahynulo nejméně 1,1 milionu,“ prohlásil.

Duda ve své řeči reagoval i na současnou konfliktní situaci mezi Polskem a Ruskem, jehož prezident Vladimir Putin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Osvobození Osvětimi

Romové

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější