Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pirátské dilema: Chtějí do vlády, ale jen mladí voliči, protestující proti tradičním stranám, je tam nedostanou

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Petra Justa: Pirátští stratégové si zřejmě již uvědomili, že se strana se současnou taktikou dostala již na maximum voličských preferencí. Staronový předseda Pirátů Ivan Bartoš už proto tolik nemluví o vítězství ve volbách, ale cílem zůstává dostat se do vlády. K tomu ovšem bude třeba poněkud změnit taktiku.

Piráti mají za sebou celostátní fórum, na němž si zvolili nové vedení a nastavili kurz pro následující dva roky. Ty budou klíčové, neboť do nadcházejícího dvouletého funkčního období částečně nového a částečně staronového vedení spadají jednak dvoje letošní volby – do krajských zastupitelstev a do jedné třetiny Senátu – a následně pak příští rok i volby do Sněmovny.

Není překvapivé, že se Piráti rozhodli nepřepřahat a ponechat v čele současného předsedu, a to přesto, že měl hned dva vyzývatele. Pod vedením Ivana Bartoše vstoupili Piráti v roce 2017 poprvé do Sněmovny, a to hned z třetí pozice, a podobným způsobem uspěli i ve volbách evropských. A přestože pohled na vývoj preferencí od voleb má tvar sinusoidy, drží se stále nad hranicí pirátského volebního zisku z října 2017.

Piráti však i přes toto na první pohled optimistické hodnocení stojí hned před několika nelehkými výzvami. Jednou z nich nepochybně bude posílení a stabilizace voličské základny coby základního východiska pro měření úspěšnosti. Strana dlouhodobě společně s ODS pendluje mezi druhou a třetí příčkou v různých na sobě nezávislých průzkumech veřejného mínění a volebních modelech.

Rizika sázky na mladé

Pirátští stratégové si ale určitě všimli, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější