Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Skvělá doba“ první republiky je mýtus. Češi dnes žijí lépe, ukazuje porovnání

Výroba obuvi ve Zlíně. Zdroj: Fotoarchiv statutárního města Zlín
Výroba obuvi ve Zlíně. Zdroj: Fotoarchiv statutárního města Zlín

Vyspělá země na špičce světové ekonomiky, nadšení z budování nového státu a vrchol demokracie ztělesněný osobou Tomáše Garrigue Masaryka. Odkazovat na první republiku jako na nedostižný vzor je časté. Loni ji označil za „skvělou dobu“, kterou by se česká společnost měla inspirovat, i dnešní předseda vlády Andrej Babiš. Žilo se tehdy lidem skutečně lépe než v současnosti?

Deník N porovnal životní podmínky v roce 1930, kdy v Československu dozníval hospodářský boom, a v roce 2016. Výsledný index kvality života ukazuje, že nyní je lépe. Nehodnotí přitom pouze bohatství či situaci na trhu práce, ale i bezpečnost, dostupnost zdravotní péče, vzdělanost obyvatelstva nebo takzvanou naději dožití.

Zatímco v roce 1930 dosáhl index na škále od nuly do sta 62,5 bodu, předloni to podle našeho výpočtu bylo 76,7 bodu.

Hodnotili jsme 15 ukazatelů rozdělených do tří skupin: předpoklady pro bezpečný, zdravý a dlouhý život, předpoklady pro dostatečnou životní úroveň a předpoklady pro udržitelný rozvoj.

Prvorepublikové Československo dopadlo lépe jen u třetiny ukazatelů. Oproti současnosti se vyznačovalo například vyšším přírůstkem obyvatel, nižší zadlužeností státu nebo tím, že se lidé aktivněji podíleli na veřejném dění.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

100 let Československa - speciální vydání Deníku N

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější