Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cizinka uvězněná ve Wu-chanu: zůstaneme v hotelu, utíkat nechceme, říká ruská zpěvačka

Ruské hudební duo Denis a Valerie zůstává v čínském Wu-chanu zavřeno v hotelu. Foto: archiv Lery Lazarevové
Ruské hudební duo Denis a Valerie zůstává v čínském Wu-chanu zavřeno v hotelu. Foto: archiv Lery Lazarevové

Jmenuje se Lera Lazarevová, narodila se v ruském Volgogradu, skvěle zpívá a v současnosti je v čínském Wu-chanu. Megapoli zasažené nákazou tzv. wuchanského viru a částečně uzavřené. Z okna hotelu vidí jen nekonečné stavby, střechy a mrakodrapy. Už čtvrtý den nevyšla na ulici ze strachu před koronavirem 2019-nCoV. Deníku N poskytla krátký rozhovor.

V čínském městě Wu-chan žije početná ruská, ale i ukrajinská menšina. V hotelích tam vystupují mladí začínající umělci i sportovci, kteří ukončili kariéru. Pracují pro agentury, které organizují nejrůznější show, jako například podvodní balet rusalek.

Rusové jsou ale vidět i v některých místních divadlech. Mnoho Rusů v Číně také studuje. Někteří přijeli do Wu-chanu na čínské novoroční svátky. Ve městě je dokonce ruský pravoslavný chrám, kam teď ale z bezpečnostních důvodů chodí málokdo.

Kromě toho do Ruska proudí denně velký počet čínských turistů i dělníků a podnikatelů. Pohyb lidí mezi oběma zeměmi v poslední době nabývá na intenzitě. I proto Rusko posílilo kontroly na hranicích s Čínou.

Ve Wu-chanu teď zůstali uvězněni mnozí ruští občané. Valerie Lazarevová patří do kategorie mladých umělců, kteří si do Číny přijeli vydělat peníze.

Jak jste se ocitla v čínském Wu-chanu, ve městě, kde je epicentrum nákazy koronavirem 2019-nCoV?

Vystupujeme s mým přítelem Denisem jako pěvecké duo. Pracujeme v hotelu International Wuhan. Uzavřeli jsme s ním kontrakt. V Číně už oba pracujeme šest let. Ale v tomto městě jsme se ocitli poprvé.

Jak jste se o nebezpečí nákazy dozvěděli? Byli jste informováni včas?

Už 31. prosince 2019 se na čínských sociálních sítích začaly objevovat zprávy o tomto novém viru, a to i od oficiálních čínských zdrojů. V té době šlo ale jen o taková nepříliš naléhavá upozornění. Nikdo žádná opatření nepřijímal. Až tak před třemi dny začalo skutečné drama

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější