Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nebyla to moje citace.“ Babiš otočil a popřel sám sebe, už nechce slučovat ministerstva ani Kremlíka náměstkem

Premiér Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Havlíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Premiér Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Havlíček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes popřel své předchozí vlastní zmínky o možném slučování ministerstev. O spojení resortů průmyslu a obchodu s ministerstvem dopravy začal Babiš mluvit v souvislosti s kauzou kolem tvorby IT systému na ministerstvu dopravy. Tato zakázka stála místo ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Dnes ale řekl, že žádné slučování ministerstev nebude. Stejně tak odmítl, že odvolaný ministr Kremlík v resortu zůstane náměstkem.

„Hnutí ANO je nestandardní, já jsem taky nestandardní. Pan Havlíček to bude řídit,“ oznámil na dnešní tiskové konferenci premiér Babiš. Vicepremiér Karel Havlíček podle něj bude stát v čele obou resortů až do voleb. Předseda vlády přitom odvolal dřívější zvěsti, že by se mohla tato ministerstva spojit. Označil tyto zprávy za „dezinformace a nepravdy, které jsou v mediálním prostoru“, i když o této možnosti sám veřejně mluvil.

Předseda vlády se odkázal na své prohlášení, které poskytl médiím začátkem týdne během své návštěvy Zlínska. „To, že máme tolik ministerstev, je proto, že máme poměrný parlamentní systém. Kdybychom měli většinový, dovolím si říci, že bychom možná mohli mít o čtyři ministry méně. Kdysi jsme měli ministerstvo hospodářství a asi politici měli málo míst, tak z toho udělali tři ministerstva. Klidně by místo tří mohlo být jedno,“ řekl Babiš v pondělí během své cesty po Zlínském kraji.

Kromě možného spojování resortů MPO, dopravy a místního rozvoje Babiš mluvil o tom, že by logiku dávalo také spojení ministerstev zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

Dnes ale otočil. „Žádná ministerstva se nebudou slučovat. Pokud jsem se vyjádřil, že pokud bychom měli většinový systém, měli bychom možná o čtyři nebo pět ministrů méně, je to pravda. Bylo to ale vytrženo z kontextu. Není to v plánu, není to ani možné, je to kompetenční záležitost, v minulosti to měly některé strany v programu,“ řekl premiér na dnešní tiskové konferenci.

Mezi některé strany mimo jiné patří také hnutí ANO. To mělo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější