Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Berlín je Babylon! Deník N se vypravil po stopách kultovního seriálu

Zpátky do berlínského Babylonu. Foto: Sky
Zpátky do berlínského Babylonu. Foto: Sky

Dlouho očekáváná třetí řada německého seriálu Babylon Berlín je tady. První z dvanácti dílů zpřístupňuje tento pátek placená televize Sky a také HBO GO. Na podzim by pak měla novou seriálovou řadu odvysílat i veřejnoprávní televize ARD. Práva na pokračování nejdražšího německého seriálu v dějinách se prodala už do více než stovky zemí. Zpravodaj Deníku N Pavel Polák se v Berlíně podíval na místa, kde se natáčelo.

Bylo sice moderní a nové, ale pocházelo z doby, které už odzvonilo. Kino Babylon otevřelo svůj sál berlínským divákům v dubnu 1929. Bylo to jedno z posledních kin, které v Berlíně postavili výlučně pro němý film. Mělo největší filmové varhany ve městě a také orchestřiště. Berlínský Babylon stojí na konci éry němého filmu a je zároveň v německé metropoli jediným kinem tohoto druhu, které se dochovalo do dnešních dnů a které dodnes promítá i němé filmy doprovázené orchestrem.

Že se tehdejší majitelé rozhodli na konci 20. let dát kinu jméno Babylon, není vůbec překvapivé. To jméno viselo v Berlíně celou dekádu ve vzduchu. Těchto několik málo let se zrodilo ze strádání první světové války, která nejen vojákům a invalidům vracejícím se z fronty dala silně pocítit pomíjivost života, ale i civilistům, kteří ke konci války žili v zoufalém nedostatku. Do 20. let vstupuje Německo bez bohem daných a po staletí vládnoucích autorit. Císař padl a utekl do holandského exilu. Mladá výmarská republika se se svým demokratickým experimentem potácí v krizích.

Babylon, jedno z posledních berlínských kin, kde se pouštěly němé filmy s hudebním doprovodem. Jediné, které se dochovalo. Foto: Pavel Polák, Deník N

Nic není jisté. Peníze v hyperinflační spirále ztrácejí rychle hodnotu. Proto si lidé myslí, že není důležité, co bude, ale co je teď a nyní. Proto užívej, co máš. Carpe diem! Neexistují autority, kterých je třeba se bát. Proto dělej, co chceš a na co máš chuť! V žádném jiném městě se tato nálada doby neprojevila tak silně a živelně jako právě v Berlíně.

„Císařství bylo pryč. Všechno, co se do té doby ve společnosti nahromadilo, najednou explodovalo. Šosáctví se odhodilo, těsně sešněrovaný korzet doby se rozvázal a ženy se najednou oblékaly jinak, volněji,“ říká historik Arne Krasting, se kterým stojím před kinem Babylon. Berlín se podle Krastinga inspiroval v zahraničí. „Z Ameriky si vzal hudbu, z Paříže módu. Berlín byl odvážný. Chuť testovat a zkoušet nové věci tady byla veliká. Paříž nebo New York byly ve 20. letech samozřejmě také divoká města, ale Berlín byl mnohem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Německo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější