Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Boj o zelené zlato. Po drogách a ropě se mexické kartely zaměřily na avokádo

Avokádo. Foto: Louis Hansel, Unsplash
Avokádo. Foto: Louis Hansel, Unsplash

Pochutnáváte si právě na svém oblíbeném avokádovém toustu ve své oblíbené kavárně? Dost možná pochází z Mexika a dost možná na něm ulpěly kapky krve tamních farmářů. Když je totiž jedna země hlavním rajonem gangsterů a zároveň největším vývozcem tohoto stále oblíbenějšího „zeleného zlata“, je dost pravděpodobné, že se situace vymkne z rukou. A vymkla.

Město Uruapan se probouzelo do chladného srpnového rána. Svítalo a první paprsky slunce dopadaly na několik svlečených těl mužů a žen. Visela z mostu na křižovatce mezi Bulevar Industrial a Libramierto Oriente. Celkem bylo to ráno nalezeno na třech místech v okolí 19 mrtvol v různém stadiu zohavení.

Běžná praxe mexických narkogangů. Vzkaz, kdo vládne danému teritoriu. A že když s tím někdo nebude souhlasit, pak se příště může na mostě houpat on.

Třísettisícový Uruapan leží v jihozápadním státu Michoacán, který dlouhodobě platí za centrum heroinové produkce, a tudíž rejdiště překupníků drog.

Michoacán:

Pravidelně se umisťuje v první desítce nejnebezpečnějších mexických států (celkem je jich 32) s aktuálním průměrem 31,5 zabitého člověka na 100 tisíc obyvatel za rok. Právě ten loňský se ukázal pro Michoacán jako nejtragičtější v historii, když už za prvních 11 měsíců evidovali podle úřadů 1465 zavražděných, tedy o 237 více než za stejné období předešlého roku. V tomto ohledu se Michoacán loni umístil na šestém místě v rámci všech mexických států.

V Uruapanu, který je obchodním střediskem země, se podle nejnovější zprávy La Fiscalía Generel del Estado (FGE) perou o moc čtyři velké kartely:

  • Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG),
  • La Nueva Familia Michoacana se svým ozbrojeným ramenem Los Viagras,
  • Cartel de Tepalcatepec
  • a Cartel de Zicurián.
Kriminalita v Mexiku. Ilustrační foto: Adobe

Jenže kšefty už nejdou jako dříve. Rostoucí obliba syntetických opioidů v USA způsobila, že cena běžného opia klesla pod třetinu hodnoty z roku 2017, a tak se drogoví bossové začali poohlížet po jiné komoditě, která by jejich obchody oživila. A našli.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější