Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Jak budeme stárnout, kontemplovat a (ne)dýchat

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Středa – Notesu třeba od Ivana Adamoviče.

Katarze

Stala se nám v redakci zvláštní věc. Do kolegyně Magdaleny Slezákové zřejmě na nějakou dobu vstoupil duch japonského spisovatele, neboť její text o filmu Bon-uta, píseň domova, který dnes večer uvádí festival Eigasai, se celý nese v rozjímavém, procítěném duchu příběhů ze země vycházejícího slunce. Samotný obsah filmu již tak harmonický není. Vypráví o Japoncích, kteří přišli o střechu nad hlavou po katastrofě ve fukušimské jaderné elektrárně. Japonci se však dokážou se svými potížemi vyrovnat, mimo jiné i cestou rituálů. Bon-uta je právě takovým rituálem, nyní pěstovaným i na Havaji v početné japonské komunitě exulantů. Když se pohroma převede do jazyka legend a do hry vstoupí zpěv a bubny, duše se zklidní a přijme stav věcí takový, jaký je.

Dovolte v tuto chvíli odbočku k jinému článku ze včerejška. Přáli bychom si, aby rituál bon-uta, či nějaký jiný, našel svou cestu také k potomkům rodin z tragických Lidic. Ministr kultury odvolal ředitelku Památníku Lidice. Ta se nedopustila ničeho špatného, jen se nepostavila proti pravdě, na kterou upozornil historik Vojtěch Kyncl. Ten upozornil na případ jedné lidické ženy, která udala Židovku, jež u ní bydlela. Podle přeživších z Lidic, značně ovlivněných pochybným Českým svazem bojovníků za svobodu, na takovou pravdu není nikdo zvědavý. I podle ministra Zaorálka je důležitější chránit emoce přeživších než pohlédnout pravdě do očí. Do městečka u Fukušimy se již nelze vrátit, jako se nelze vrátit do původních Lidic. Smíření se se skutečností však jde Japoncům lépe. Možná i díky oněm rituálům.

Stáří

Vláda projednává zpřehlednění důchodového systému. Přinášíme odpovědi na otázky, které by si mohl čtenář klást. Především ale text připomíná některá důležité okolnosti a rizika důchodového systému, jak je nastavený v Česku:
– populace stárne takovým tempem, že důchody v dnešní podobě by za 50 let dostaly zemi do dluhové pasti;
– s přibývajícím počtem důchodců bude klesat výše důchodu, pokud se něco nezmění;
– v dnešní době málokdo ví, jak vysoký důchod ho čeká – a stáří jej pak může zaskočit;
– ženy, které jsou obvykle vychovatelkami dětí, tuto službu společnosti odnesou nižším důchodem, to by se mělo napravit;
– pokud měl někdo jen průměrnou mzdu a plánuje žít v důchodu v pronájmu a sám, hrozí mu, že jen s penězi od státu v podobě důchodu nevystačí.

Čmoud

Česká vláda se všemožně snaží, abychom se dostali na chvost vyspělé Evropy. Nejenže odmítáme přijímat uprchlíky byť jen ve stopovém množství, ale ani se nám nechce platit do evropských fondů na zlepšování klimatu. Je to až směšné – patříme k zemím, které díky uhelným elektrárnám patří k největším znečišťovatelům, ale peněz na likvidaci svého čmoudění dáváme čím dál méně. Až se bude na jaře udělovat „antiekologická“ cena Ropák roku, kdopak ji asi dostane?

Dále z dnešních textů

A zítřejší tištěné vydání Enka

Z obsahu:
– V Zemanově kalendáři přibývají „pyžamové dny“. Hrad a Lány skoro neopouští, návštěvy chodí za ním
– Nové simulace napovídají, jak mohlo Královské letectvo ztratit bitvu o Británii
– Lidovec Bartošek: Jsme poctiví, ale pomalí. Musíme vypadnout z kanceláří mezi lidi
– Žačka profesora Holého rozdá vědcům 200 milionů

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější