Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Studentům vyprávěl o revoluci poslední šéf StB. Byl mocnější než ministr a nelituje toho, co dělal

Alojz Lorenc na debatě Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy na téma 17. listopad. Foto: Petr Blažek
Alojz Lorenc na debatě Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy na téma 17. listopad. Foto: Petr Blažek

Jeho účast na debatě Univerzity Karlovy k 17. listopadu vyvolala minulý týden – minimálně mezi historiky – pozdvižení. Alojz Lorenc, fakticky poslední šéf Státní bezpečnosti, dostává podle svých slov pozvánky na podobné diskuse poměrně často. „Málokdy odmítnu,“ říká pro Deník N.

Lorenc se zúčastnil diskuse v aule Fakulty sociálních věd UK minulý pátek. Mezi posluchači byl i historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů, který se pro server iRozhlas.cz podivil nad tím, že někdo jako bývalý šéf StB vystupuje na akademické půdě. Kritizoval i moderátora debaty Karola Lovaše za to, že Lorence dostatečně nepředstavil a nebyl mu ani kritickým oponentem. V podobnému duchu argumentoval i další účastník diskuse Marek Wollner z České televize.

Právě moderátor a současně organizátor akce Lovaš hosty do debaty vybíral. Jména konzultoval s ředitelem Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Jakubem Končelíkem. Fakulta včetně samotné děkanky Alice Němcové Tejkalové i zpětně pozvání Lorence hájila a moderátor Lovaš je pro Deník N vysvětlil tím, že Lorenc vstoupil v druhé polovině 80. let do společné historie Čechů a Slováků a ovlivnil ji zvláště v listopadu 1989.

„Na straně tehdejších komunistů stál jako šéf StB při konci tohoto druhého ‚-ismu‘ 20. století, který se v porovnání s koncem nacismu v československých podmínkách obešel bez obětí na životech. V tomto ohledu může být náš přechod k demokracii inspirativní. V listopadových dnech roku 1989 spolu mluvili odcházející komunisté i nastupující demokraté, dialog listopad 1989 charakterizoval,“ myslí si Lovaš, který s Lorencem pořídil a letos vydal knižní rozhovor nazvaný Je štátny prevrat, na víkend domov neprídem.

Lorenc sám odpověděl na některé otázky Deníku N prostřednictvím e-mailu. „Od roku 1990

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější