Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odškodnění za následky očkování se blíží. Alergii nejspíš stát nezaplatí, těžké postižení ano

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Odpůrci i propagátoři očkování mají důvod začít opatrně slavit. V Česku konečně vzniká zákon, který má odškodnit rodiče za případné újmy po povinném očkování jejich dětí. Co přesně újma po očkování je, určí až vyhláška, která teprve vzniká. Podle náměstka ministerstva zdravotnictví Romana Prymuly se bude odškodnění týkat především vážnějších případů, jako je poškození vývoje nebo smrt. Proto očekává, že půjde pouze o několik případů ročně.

Už v roce 2015 Ústavní soud konstatoval, že pokud je v českém právním řádu povinné očkování podmíněno sankcemi, měl by stát přijmout odpovědnost i za možné škody, které vakcinace může napáchat. Ministerstvo zdravotnictví předložilo návrh zákona o náhradě újmy způsobené povinným očkováním. Ten je nyní v připomínkovém řízení.

V něm je řečeno, že stát skutečně bude odškodňovat případy, kdy byla dítěti podaná správná látka a lékař dodržel předepsaný postup, přesto tělo reagovalo špatně. Konkrétně je nyní v zákoně zmíněna například ztráta pohyblivosti horních končetin (branchiální neuritis) nebo postižení mozku (encefalopatie).

„Vyskytnou-li se v určitém čase po provedení očkování, jsou velmi pravděpodobně důsledkem reakce organismu na podání konkrétní očkovací látky,“ je uvedeno v důvodové zprávě. Pro nárok na odškodnění však bude rozhodující až prováděcí vyhláška. Tu nyní připravuje ministerstvo zdravotnictví, konkrétně jeho náměstek a předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Podle něj budou ve vyhlášce stanovené komplikace, které se v minulosti po aplikaci vakcíny vyskytly. Nepředpokládá ovšem, že by odškodnění dostali rodiče, jejichž potomek by po povinném očkování prodělal pouze silnou alergickou reakci. „Na rovinu řečeno, nepředpokládám, že by se anafylaktický šok

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější