Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazem: Dukla, Kavkaz, Krakonoš a vajgly. Ústavní město Vejprty po tragédii

Ve městě je celkem sedm domovů pro lidi s postižením. Žije v nich více než tři sta lidí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ve městě je celkem sedm domovů pro lidi s postižením. Žije v nich více než tři sta lidí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Požár v severočeských Vejprtech upoutal na toto pozoruhodné místo pozornost. Orientační plán, jaký vás v jiných městech navede k místním pamětihodnostem, tu nahrazuje mapa objektů sociálních služeb města. Dukla, Kavkaz, Krakonoš, Vysoká jsou jen některé z domů dohromady pro více než tři stovky dospělých obyvatel města, kterým se tu říká děti.

Každý desátý obyvatel Vejprt žije v ústavu. Tradice puškařství s vyhnáním německého obyvatelstva zanikla, ústavy jsou teď hlavní pracovní příležitostí ve městě. O lidech s hendikepem mnohá tuzemská média (nejen Blesk, ale i Týden, Nova či ČTK) mluví jako o chovancích. Místní svým spoluobčanům už tak neříkají, pro ně jsou to kluci a holky z ústavů nebo nově domovů.

Takových domovů je ve městě sedm. Vznikly v padesátých letech, kdy socialističtí inženýři lidských osudů odsunuli do prázdného města lidi s postižením z vnitrozemí, aby je tady izolovali spolu s řádovými sestrami daleko od rozvíjejícího se socialismu.

Mnohé se za šedesát let změnilo, děti už nejsou zavírány spoutané do svěracích kazajek v klecích. Jsou z nich dospělí muži a ženy, pro které se stal život v instituci podléhající režimu celoživotní samozřejmostí. Nejsou nemocní, jen s něčím potřebují pomoc, někdo trochu, někdo víc.

Nikdo je neučil se o sebe sám starat, mají tu kuchařky, uklízečky, údržbáře, zdravotníky i vychovatele. Jednou z jejich mála radostí je kouření, sbírání vajglů a žebrání o cigarety. To umí velmi dobře. Zřizovatelem domovů je město, městští úředníci zároveň vykonávají u většiny obyvatel opatrovnickou roli, která má nahradit péči příbuzných o potřeby lidí s omezenou právní způsobilostí. „Pamatuji si, když jsem se sem přistěhovala před lety, že byli zavřeni v klecích, dnes jim nesmíme ani vzít sirky. Je to od zdi ke zdi,“ stěžuje si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Požár ve Vejprtech

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější