Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do týdne končím, poraďte si sami, pohrozil politikům provozovatel Památníku ticha v Bubnech

Přestavbu nádraží Praha-Bubny zaplatí místo hlavního města stát. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Přestavbu nádraží Praha-Bubny zaplatí místo hlavního města stát. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Sedm let provozuje Pavel Štingl Památník ticha v pražských Bubnech. Teď už ale v projektu pokračovat nechce a dal městu a státu ultimátum, do kdy mají provoz uznávaného památníku převzít. „Roky běží, vy se snažíte pořád něco dělat, ale kvůli nesystémovosti města a státu se postupně stáváte nedůvěryhodným,“ vysvětluje, proč chce skončit. Praha a ministerstvo kultury hledají způsoby, jak památník zachovat.

Když před sedmi lety Pavel Štingl památník ve vybydlené nádražní hale zakládal, myslel si, že se budova zakrátko začne rekonstruovat. Místo toho se dodneška potýká s úřady a snaží se shánět drobné dotace na výstavy, besedy, koncerty a akce, které mají připomínat pražské židovské obyvatelstvo deportované z nádraží v Bubnech do ghett, koncentračních a vyhlazovacích táborů.

„Chci, aby vznikla státem dotovaná instituce, která by měla vlastní režii a dlouhodobější plán než na jeden rok, kdy ani nevíme, kolik dostaneme peněz,“ vysvětluje Štingl v malé nádražní hale, kde zároveň zní hlášení železničního rozhlasu. Finance na sezonní projekty jsou ovšem jen jedním ze dvou problémů, které brzdí památník v rozletu. Druhým je samotná rekonstrukce chátrajícího objektu v hodnotě kolem 150 milionů, na které se dohodly Praha 7, magistrát a ministerstvo kultury. Po rekonstrukci by v budově mělo vzniknout místo pro stálou expozici o holokaustu, ale také prostor pro přednášky, vzdělávání, dočasné výstavy a rozjímání.

Oba problémy se teď Štingl rozhodl rázně vyřešit – oznámil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější