Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoz nejdražších léků stát regulovat nebude. Prý pacientům nechybí

Jak funguje genová terapie a proč je tak nákladná? Ilustrační foto: ČTK
Jak funguje genová terapie a proč je tak nákladná? Ilustrační foto: ČTK

Čeští pacienti se čím dál častěji potýkají s výpadky léků. Ministerstvo zdravotnictví proto chce zavést takzvaný emergentní systém, který má zamezit jejich vývozu do zahraničí. Novelu minulou středu schválila v prvním čtení sněmovna. Redakce Deníku N ale zjistila, že preparátů, které se vyvážejí nejvíc, se nové opatření týkat nebude. Podle kritiků tak chystaný zákon může posílit lukrativní trh s nejdražšími léky.

Překupníci vyvezli v roce 2017 z Česka speciální léky pro těžce nemocné za více než půl miliardy korun. Ukazují to čísla, která nedávno zveřejnil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Mezi deset nejvyváženějších léků z hlediska finančního objemu patří Yervoy a Humira pro onkologicky nemocné, Remicade a Remisma na léčbu chronických střevních zánětů či Mabthera, kterou se léčí pacienti s roztroušenou sklerózou.

Jde o krabičky s malými ampulkami infuzního roztoku, které se vejdou do kapsy. Cena jednoho balení se přitom pohybuje v řádu desítek tisíc korun. V příručním kufříku se tak snadno dají odvézt léky za milion korun.

Obchod, který legálně funguje už dlouhá léta, stojí na tom, že tyto léky jsou v Česku oproti sousedním zemím výrazně levnější. Například 50 mililitrů onkologického preparátu Mabthera stojí u nás kolem 30 tisíc, v Německu v přepočtu až

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější