Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tragédie na konci světa. „Nebýt Jirky, už tu nejsem. Dám mu pár cigaret,“ říká muž z Vejprt

Libor Vorlíček sice požár ve Vejprtech přežil, přišel však o kamarády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Libor Vorlíček sice požár ve Vejprtech přežil, přišel však o kamarády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V neděli nad ránem uhořelo ve Vejprtech osm lidí, devátý je v kritickém stavu. Nejsou to ale jen bezejmenní „klienti s postižením,“ jsou to lidé, kteří mají jméno a svůj životní příběh. Deník N hovořil s muži, kteří neštěstí přežili, a ztotožnil ty, již při tragédii přišli o život.

Zpoza černé kapuce hledí z propadlých tváří unavené oči. Muž potáhne z cigarety a apaticky se dívá na opodál stojící budovu. Jen zčernalá okna dávají tušit, jaká tragédie se uvnitř odehrála. Jeho oči se záhy zalévají slzami. Nával emocí se snaží zadržet, ale nejde to.

Libor Vorlíček je jedním z obyvatel ústavu Kavkaz, kde uhořelo jeho osm kamarádů od 36 do 60 let. „Nebýt Jirky, už tu taky nejsem,“ říká potichu. „Až se vrátí z nemocnice, poděkuju mu a dám mu dvě, nebo tři cigarety. Zachránil mě.“

Šestapadesátiletý muž žil s Jirkou (50) na dvoulůžkovém pokoji na patře, kde bydlelo dalších dvacet lidí a kde požár vypukl. Kamarád ho vzbudil a společně se jim i přes hustý kouř podařilo z budovy dostat.

Zatímco Jirka se nadýchal zplodin a musel do nemocnice, Vorlíček tragédii ustál bez zjevných následků. Ty psychické lze ale jen těžko dohlédnout.

Jediné, na co se těšit

Ze čtrnácti lidí z patra, kde žil i Vorlíček, a kteří požár přežili, jsou čtyři stále v nemocnici. Jeden muž, který byl půl hodiny oživován, je v kritickém stavu napojen na přístroje. Zbývající jsou mimo ohrožení života.

Muži, kterým se podařilo z hořící budovy dostat, byli rozmístěni do sousedních zařízení. Vorlíček nyní provizorně bydlí v jídelně domu stojícího jen pár metrů nad místem tragédie.

„Měl jsem pokoj hned u schodů, koukal jsem se večer na sport v televizi. Beru pak prášek na spaní, tak jsem usnul,“ popisuje kritickou noc a mezitím nervózně potahuje z cigarety.

„Měl jsem štěstí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Požár ve Vejprtech

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější