Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policisté se budou učit zastavovat piráty bouráním. Železný rám na autech odkoukali v USA i Emirátech

Ilustrační foto: Policie České republiky
Ilustrační foto: Policie České republiky

Na českých dálnicích se již brzy můžete stát svědky scén jak z amerických filmů nebo ze seriálu Kobra 11. Ujíždějící řidiče se budou policisté snažit zastavit tím, že do nich nabourají. Nejenom k tomu budou sloužit ochranné rámy na náraznících nových policejních aut. Desítky policistů, kteří budou tato auta řídit, nyní čeká školení, jak bourat účinně, ale bezpečně.

Ministr vnitra Jan Hamáček spolu s vedením policie v posledních měsících ve vlnách přebírají stovky nových policejních aut. Některá z nich jsou nově vybavena předním rámem, který má sloužit především k ochraně policistů v autě. Policie si jej ale objednala i kvůli tomu, aby s jeho pomocí mohli strážci zákona například najíždět do ujíždějících aut, a donutit je tak zastavit.

Speciálně vycvičená trojice policistů začne v první polovině roku školit první desítky kolegů, kteří budou nová auta s železným rámem řídit. „Praktické i teoretické školení bude probíhat v Jihlavě a budou ho provádět instruktoři, kteří jsou k předmětnému vyškoleni, a to na základě předešlé stáže v USA,“ přibližuje plánovanou novinku mluvčí policejního prezidia David Schön.

Trojice prošla školením u státní policie v americkém státě Michigan. Školení probíhalo týden a česká strana zaplatila pouze cestu do USA, zbytek hradily Spojené státy.

Právě u americké státní policie se čeští strážci pořádku inspirovali se svým požadavkem, aby nová auta měla rám, s jehož pomocí by mohla v krajních případech najíždět do agresivních řidičů, kteří odmítají zastavit a snaží se ujet.

„Nová vozidla Škoda Octavia s policejním rámem je možné používat jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější