Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vy nevíte, proč nejsou ve vedení ODS žádné ženy, pane předsedo? Tak se jich zeptejte, řeknou vám to

Nově zvolené vedení ODS. Foto: ČTK
Nově zvolené vedení ODS. Foto: ČTK

Komentář Šárky Homfray: Na sobotním kongresu ODS se do širšího vedení neprobojovala žádná žena. Předseda Fiala reagoval, že netuší, proč se tak stalo. Dovolte, abych mu to vysvětlila. Za to, že ve vedení ODS nejsou ženy, totiž nemohou ony. Může za to vedení ODS.

Za nejpříznačnější by mohl být označen neúspěch dosavadní první místopředsedkyně Alexandry Udženiji, která neobhájila svůj post (chybělo jí hodně hlasů), a to přesto, že ani neměla protikandidáta. Miroslava Němcová kandidovat odmítla úplně, Marie Kubíková z Prahy 6 zase nebyla zvolena.

Předseda Fiala podle svých slov neví, proč vedení této tradiční konzervativní strany zůstalo zcela bez žen, když je jich prý ve straně celá řada a v ODS mají své místo. Nepřikládá prý tomuto výsledku ale velkou váhu a žádný signál to podle něj nevysílá. Ó, jak moc se mýlí.

Schopné i méně schopné. A co má být?

Začíná to už tím, že ODS v otázce rovných příležitostí a vyrovnaného zastoupení žen razí tezi, že není potřeba žádných speciálních opatření a podpory. Podle ní se schopné ženy prosadí i bez pomoci a kvalitu kandidátů je potřeba „posuzovat podle jejich schopností, nikoli pohlaví“. Paní Udženija byla ostatně sama o sobě velmi důslednou hlasatelkou tohoto přístupu.

Z konference na téma podpory žen v politice tehdy s rozhořčením prakticky utekla a na svém twitterovém účtu bojuje s „genderovým šílenstvím“ pravidelně. Ženám, které přijdou v ODS po ní, to tím rozhodně neulehčuje, ba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější