Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Zemanově kalendáři přibývají „pyžamové dny“. Hrad a Lány skoro neopouští, návštěvy chodí za ním

Miloš Zeman při návštěvě Poslanecké sněmovny. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Miloš Zeman při návštěvě Poslanecké sněmovny. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Prezident Miloš Zeman v posledních měsících omezil svůj program. Zatímco dříve trávil čas v regionech a jezdil i častěji do ciziny, v posledním půlroce navštěvuje místa mimo Prahu a Lány jen výjimečně. Podle Hradu se chystají další výjezdy do regionů, reálně však svůj čas tráví prezident pouze přijímáním návštěv. Prezidentův mluvčí připouští, že druhý Zemanův mandát je „pozvolnější“. Má podle něj jiný étos.

„Prezidentský úřad je místem setkávání. Prezident by neměl být uzavřen za hradbami Pražského hradu nebo za zdmi lánského zámku,“ říkal Miloš Zeman ve své inaugurační řeči.

Psal se březen roku 2018 a Zeman před plným Vladislavským sálem Pražského hradu mluvil o tom, že tématem jeho prezidentství je setkávání s občany.

Zatímco během prvního mandátu mu ani jeho nejzarytější kritici nemohli vyčítat nedostatek kontaktů s veřejností, po jeho znovuzvolení se situace výrazně změnila. V posledním půlroce prezident Zeman nevyjel na oficiální návštěvu žádného regionu České republiky. Přehled jeho vystoupení, jak o nich informuje web Pražského hradu, navíc ukazuje, že jeho program se stále více soustředí právě za hradby Pražského hradu a zdi lánského zámku.

Mimo Prahu a Lány se prezident pracovně vydal v rámci domácí agendy od začátku července pouze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější