Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obavy potvrzeny: infekce už se přenáší z člověka na člověka. Čínský virus dostal jméno 2019-nCoV

„Nevysvětlený zápal plic se objevil ve městě Wu-chan v čínské provincii Chu-pej!" Výstražná cedule v příletové hale tokijského letiště. Foto: Kim Kjung-hun, Reuters
„Nevysvětlený zápal plic se objevil ve městě Wu-chan v čínské provincii Chu-pej!“ Výstražná cedule v příletové hale tokijského letiště. Foto: Kim Kjung-hun, Reuters

Přes dvě stě nakažených, tři mrtví, pacienti v dalších třech zemích východní Asie. Nový koronavirus se šíří a podle vládního experta se adaptoval k přenosu z člověka na člověka. Navíc se blíží čínský Nový rok a na cesty se vydají stamiliony Číňanů.

Jak se virus přenáší?

Odborníci se domnívají, že nový virus 2019-nCoV se původně přenesl ze zvířete na člověka – stejně jako viry SARS a MERS. Virus potvrdili ve vzorcích odebraných z wuchanské tržnice, ale někteří nemocní tvrdí, že na tržnici vůbec nebyli. To by nemuselo nic znamenat; mohli se nakazit infikovaným masem, které tam nakoupil někdo jiný a oni ho snědli, aniž by prošlo dostatečnou tepelnou úpravou.

Jenže podle aktuálních zpráv z Číny už je mezilidský přenos potvrzen. Řekl to dnes večer čínský vládní expert na respirační choroby a SARS Čung Nan-šan, poté co situaci ve Wu-chanu osobně prošetřil.

Čung oznámil, že přenos viru z člověka na člověka je nejen za nejméně jedním potvrzeným případem ve Wu-chanu, ale také za nákazou ve dvou rodinách v jihočínské provincii Kuang-tung. A nejen to: mezi nakaženými je podle něj 14 zdravotníků z wuchanské nemocnice, kteří se nakazili od jediného infikovaného člověka.

Už dnes dopoledne prohlásila také WHO: „Zvířecí zdroj se jeví jako nejpravděpodobnější zdroj této nové koronavirální epidemie, s jistým omezeným přenosem z člověka na člověka při blízkém kontaktu.“

Co o viru víme?

Choroba, pro kterou se vžil název wuchanský zápal plic, postihuje dýchací soustavu člověka. Podobá se klasickému zápalu plic, ale způsobuje ji donedávna ještě zcela neznámý koronavirus podobný patogenu SARS (těžký akutní respirační syndrom, který od listopadu 2002 do června 2003 zabil 774 lidí).

Koronavirů, které jsou schopné infikovat lidský organismus, je vícero. Většina z nich však způsobuje jen běžné, nijak zvlášť nebezpečné virózy a symptomy nachlazení. Výjimkou je už zmíněný původce SARS a další koronavirus, který vyvolává podobné onemocnění nazvané MERS (respirační syndrom Blízkého východu). Oba viry mohou být smrtící, zejména v kombinaci s už nalomeným zdravím. A oba mají na svědomí velké epidemie se stovkami obětí.

Nový virus – Světová zdravotnická organizace (WHO) ho pojmenovala 2019-nCoV – s nimi vykazuje podobnost, ale jako srovnatelně smrtící se zatím neukázal. Ale to se může změnit; na kategorické závěry toho o něm zatím víme příliš málo.

2019-nCoV vědci odhalili až letos v lednu, teprve na základě záhadné epidemie, kterou způsobil ve středočínském Wu-chanu. Právě tam, v hlavním městě provincie Chu-pej, se nákaza v první polovině prosince poprvé objevila a tam ji také vystopovali – podle zatím známých informací – na velké tržnici s potravinami.

Jedná se o v Číně běžný typ tržnice, obchod a jatka v jednom, kde prodávají rozličná živá zvířata a na místě je také rovnou zabíjejí a 

Čína

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Zdravotnictví

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější