Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kongres ODS: Udženija mimo hru, Novotný straníkům vynadal a Vondra chce národního ptáka

Pavel Novotný na sjezdu ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Pavel Novotný na sjezdu ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Už to vypadalo, že delegáti kongresu ODS jen odvolí a zase se v poklidu rozjedou z Prahy domů. Nečekané drama ale nastalo poté, co první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija neobhájila svůj post, ačkoli neměla protikandidáta. Zajímavý průběh měla pak i volba řadových místopředsedů.

Pro vedení ODS to bylo takové překvapení, že poté, co Udženija prohrála, přes hodinu debatovalo v kuloárech a hledalo jiné kandidáty. Pauza, po které měl program 29. kongresu Občanské demokratické strany pokračovat, se několikrát prodlužovala a napětí rostlo.

Alexandře Udženije část delegátů vyčítala nejen projev, který podle nich působil neupřímně, ale i její předchozí účast na padesátinách mediálního magnáta Jaromíra Soukupa. Právě nezvolením Udženiji do vedení strany přišla pražská ODS o svého zástupce mezi místopředsedy. Fialův nejužší tým tvoří pouze muži. Jediným pražským zástupcem mezi špičkami ODS je tak nyní europoslanec Jan Zahradil, který je tam ovšem z pozice své funkce předsedy europoslaneckého klubu.

Babiš není slušný, říká Novotný

Nakonec se velká část širšího vedení přece jen z restaurace v kongresovém centru O2 universum vrátila zpátky do sálu. Zřejmě to ale nebyli jen oni, kdo v kuloárech vyjednával, protože se nakonec objevilo hned několik kandidátů a výzev na prvního místopředsedu strany.

Jako první se slova ujal staronový šéf partaje Petr Fiala. Ten vyzvedl jméno šéfa poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury, který mu už nyní ve Sněmovně kryje záda. Relativně překvapivé bylo vystoupení radní pro školství na Praze 6 Marie Kubíkové. Ta svůj nominační projev začala tím, že v Praze ráno pršelo. „Přicházím s nabídkou jednoduché politiky. Naše teze mají být opravdu jasně srozumitelné všem,“ dostala se posléze k meritu věci.

Nové vedení ODS

Předseda: Petr Fiala, poslanec a místopředseda PS PČR, Brno, vysokoškolský učitel – politolog, 55 let
První místopředseda: Zbyněk Stanjura, poslanec a předseda poslaneckého klubu, Opava, ing. elektro, 55 let

Místopředsedové:
Martin Baxa, poslanec a primátor Plzně, učitel, 44 let
Martin Kupka, poslanec, zastupitel Středočeského kraje a starosta obce Líbeznice, novinář, 44 let
Alexandr Vondra, europoslanec, Litoměřice, geolog, 58 let
Miloš Vystrčil, senátor a předseda senátorského klubu ODS, Telč, VŠ učitel, 59 let

Rozporuplné reakce sice vyvolal kandidát na místopředsedu Pavel Novotný, z nominovaných na post prvního místopředsedy však měl jednoznačně největší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kongres ODS 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější