Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Afghánec, který zabil českého psovoda, je po smrti. Máme důkazy, že ho naši vojáci neubili, tvrdí Češi

Čeští vojáci v Afghánistánu. Foto: Armáda ČR
Čeští vojáci v Afghánistánu. Foto: Armáda ČR

Americký list The New York Times napsal, že jsou čeští vojáci spolu s Američany vyšetřovaní kvůli smrti afghánského vojáka, který v říjnu zabil českého armádního kynologa. Dva vysoké zdroje z ministerstva obrany uvedly, že mají důkazy, že jsou Češi nevinní.

Případ smrti českého vojenského kynologa Tomáše Procházky, kterého v Afghánistánu 22. října zabil voják místní armády, nabral v pondělí večer nový a nebezpečný směr.

Velký americký deník The New York Times uvedl, že čeští a američtí vojáci jsou vyšetřovaní kvůli smrti afghánského vojáka Vahidulláha Chána, vzatého do vazby krátce po útoku na české vojáky.

Deník také původně napsal, že podle amerických a afghánských činitelů byl aliančními vojáky „ubit k smrti“. To by bylo mimořádné: útoky mužů v afghánských uniformách proti koaličním vojákům – ať už kvůli frustraci Afghánců, nebo kvůli infiltraci afghánských složek příznivci Talibanu – jsou jev, kterému koaliční síly čelí dlouhodobě. Odveta ve zmíněné podobě, tedy lynč, by však byla výjimkou.

Jenže tuto výbušnou informaci The New York Times později vzaly zpět v opravě pod článkem. V něm nicméně zůstalo, že byl afghánský voják zbit v „alianční vazbě“. I to je informace, o níž je zatím nutno pochybovat. Jak zadržení, tak vyšetřování podezřelých je obecně v afghánské kompetenci.

Jak devatenáctiletý afghánský voják, jehož tělo podle svědectví jeho otce pro americký list jevilo známky intenzivního bití, zemřel?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější