Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kongres ODS chvíli připomínal obživlé pirátské fórum. O skutečném problému strany ale mlčel i Novotný

Pavel Novotný při projevu na kongresu ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Pavel Novotný při projevu na kongresu ODS. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Kongres ODS byl nakonec zajímavější, než se čekalo. Jako na drátkách všechno běželo jen do oběda. Na ten odcházel Petr Fiala spokojeně jako ve funkci potvrzený předseda. Trávení už ale podle očekávaného scénáře neproběhlo, zaskřípal hned první odpolední bod. Alexandra Udženija neprošla na post první místopředsedkyně, přestože ho stejně jako Fiala obhajovala bez soupeře.

Ještě dopoledne servíroval Petr Fiala z kongresového pódia velkorysé porce povinného optimismu. „Vyhrajeme!“ zaznělo na závěr jeho nominačního projevu, po němž hladce potvrdil post šéfa strany, o jejímž vítězství mluvil.

Odpolední program ale ovládly spíš připomínky reality, která se od Fialova optimismu dost odlišuje. ODS se s Piráty přetahuje o post nejsilnější opoziční partaje a v této pozici spíš stagnuje, než útočí na hlavního soupeře. K Fialovu „Vyhrajeme!“ má každopádně hodně daleko.

Na zem delegáty vrátilo nejprve nezvolení Alexandry Udženiji a vzápětí kandidatura a projev řeporyjského starosty Pavla Novotného, který se od toho dopoledního předsednického nemohl víc lišit.

„Nemůžete aspoň přemýšlet o svém potenciálu, jak lépe prodat svoji práci. Ku**a, podívejte se, jakou práci prodal Babiš,“ vmetl zkoprnělému sálu Novotný.

Rokování chvíli vypadalo trochu jako pověstné pirátské fórum, jenže naživo. Pak se ale delegáti upamatovali na svou konzervativní DNA (koneckonců, obrázek šroubovice byl i logem kongresu) a zvolili druhým mužem strany předsedova kandidáta Zbyňka Stanjuru a Novotný neprošel ani na řadového místopředsedu.

Fiala se tak může pustit do práce. A přemýšlet o tom, proč jeho „Vyhrajeme!“ při pohledu na preference leckoho možná spíš naplňuje skepsí, než motivuje.

Marketing stačit nebude

Je to proto, že by ODS nedokázala prodat svou práci, jak tvrdil Novotný? Zčásti možná, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kongres ODS 2020

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější