Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jí bylo 14 let, jemu 50. Psal o ní knihy a Francouzi je milovali

Fotografie knihy Souhlas z francouzského knihkupectví. Foto: Christophe Ena, AP / ČTK
Fotografie knihy Souhlas z francouzského knihkupectví. Foto: Christophe Ena, AP / ČTK

Francouzský spisovatel Gabriel Matzneff se roky netajil tím, že má rád neplnoleté dívky. Za své romány získával ocenění. Až do chvíle, než jedna z jeho obětí promluvila.

Svými vztahy s nezletilými se rád chlubil. Několik jich popsal ve svých knihách, které pak velebila elita a chválili recenzenti. Francouzský spisovatel Gabriel Matzneff dostal za jednu z nich v roce 2013 prestižní Renaudotovu cenu a byl nezpochybnitelnou součástí literární scény. Nyní se však jeho postavení změnilo.

Jeho přehlížené a často schvalované pedofilní praktiky začali mnozí kritizovat poté, co jedna z jeho obětí popsala jejich milostný vztah. Vanessa Springoraová vydala začátkem letošního ledna autobiografický román s názvem Souhlas (Le Consentement), v němž přibližuje, jak se jako čtrnáctiletá zamilovala do padesátiletého spisovatele Matzneffa.

Její přiznání a hlavně pohled na nevyrovnaný milostný vztah otevřely ve Francii debatu o lhostejném postoji společnosti k poměru s nezletilými a o zavedení věkové hranice, která by definovala sex s dětmi jako trestný čin.

Je zakázáno zakazovat

„Když jste se už jednou milovali s třináctiletým chlapcem nebo patnáctiletou dívkou, všechno ostatní se vám pak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější