Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přísně tajná šatna na Letné. Prohlédněte si, kde se před sledováním maskovali příslušníci StB

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Je to dům jako každý jiný. Prvorepubliková budova ve Veverkově ulici na pražské Letné se nikterak nevymyká z okolní zástavby. Přesto na svém dvorku ukrývá tajemství, o kterém donedávna vědělo jen pár zasvěcených. Potemnělý a chátrající objekt, který po desetiletí využívali příslušníci komunistické Státní bezpečnosti a po revoluci zase ministerstvo vnitra, se zřejmě brzy promění a prosvětlí. Podle plánů radnice Prahy 7 má totiž po rekonstrukci sloužit dětem.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Když se rozevřou nenápadná hnědá garážová vrata, objeví se za nimi klesající vjezd, který vyústí do nečekaně rozlehlého labyrintu garáží a dalších prostor. Ty po léta, aniž by to kdo v okolí věděl, využívala totalitní tajná policie jako zázemí třeba pro sledování odpůrců režimu či západních diplomatů. Ostatně z Holešovic to k sídlům západních ambasád v Bubenči či na Malé Straně nebylo daleko.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Příslušníci zde měli připravená nejen vozidla, ale především garderobu, aby před každou akcí mohli změnit svou vizáž. Měli totiž propracované metody, jak působit nenápadně.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Sídlilo zde jedno ze sledovacích oddělení a také garderoba celé IV. správy ministerstva vnitra. Sledovači museli být na ulicích nenápadní. Proto měnili často oděvy a k tomu jim sloužil právě tento sklad,“ stojí v knize Estébáckou Prahou historika Prokopa Tomka.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„V záznamech dodnes najdete

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější