Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naše kondice je volby od voleb lepší, říká Fiala. Expert: Kuberu voliči ODS neberou vážně, chybí charismatická osobnost

Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

ANO není neporazitelné, říká před sobotním kongresem své strany šéf ODS Petr Fiala. Zatímco Andrej Babiš se svým hnutím v průzkumech osciluje kolem třiceti procent, občanští demokraté se musí spokojit s výrazně hubenějšími zisky. A to přesto, že je podle jejich mínění vláda zcela neúspěšná a země stagnuje.

Profesor politologie Fiala na volební modely podle svých slov příliš nedá. Popisuje je jako hračky novinářů, píáristů a různých zákulisních šíbrů.

„Řídím se volbami a jejich výsledky. Ty ukazují, že kondice ODS je volby od voleb lepší,“ uvádí pro Deník N Petr Fiala, který je zároveň jediným kandidátem na předsedu. „V rámci možností jsem spokojen, i když stále je samozřejmě co zlepšovat. V posledních dvou letech jsme zvítězili v senátních volbách a získali předsedu Senátu, výrazně posílili v komunálních volbách,“ vypočítává úspěchy strany Fiala a připomíná vítězství ODS v komunálních volbách v Praze a zisk primátorského postu v Brně pro Markétu Vaňkovou.

Fiala stranu převzal v kritické situaci, kdy po pádu Nečasovy vlády padla na své historické dno. Podařilo se mu ji postavit na nohy – vnitřně i navenek. Z otloukánka české politické scény se Fialovi podařilo vytáhnout ODS do pozice strany s druhým největším poslaneckým klubem. V evropských volbách se jí podařilo zdvojnásobit počet europoslanců, aktuálně má čtyři.

Podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého v Olomouci jsou ale zlaté časy, kdy ODS atakovala 30 %, již hudbou minulosti. „Důvodem je to, že si ODS našla svoje místo v konzervativnějším pravicovém elektorátu, který je fixně daný. Získat jiné segmenty voličů je velice obtížné, protože třeba liberální pravicový elektorát volí jiné strany jako TOP 09, STAN a Piráty,“ popisuje Lysek.

„Pro část sociálně konzervativních národoveckých voličů tu je SPD a Trikolóra, částečně pořád ANO. Nejedná se o významný segment, nicméně vše dohromady pak vysvětlí, proč má ODS stabilně lehce nad 10 procent. Další problém vidím v tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kongres ODS 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější