Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Chci na vysokou, aby mé děti žily jinak než já.“ Na severu Čech pomáhají dětem najít cestu z prostředí, které je ničí

Setkání skupiny v Bílině. Foto: Adam Hecl
Setkání skupiny v Bílině. Foto: Adam Hecl

Petr Mati měl jako kariérní poradce pomáhat udržet severočeské děti ve školách. Místo toho vytvořil skupinu, která mladým z lokalit ohrožených sociálním vyloučením dává mnohem více.

Kačce je sedmnáct, má velký plán a ještě větší obavy z toho, jak ho uskutečnit. Vlasy pečlivě rozdělené pěšinkou, šedivé sako a černé semišové boty neprozrazují nic o tom, co se děje v jejím životě. Nic o tátovi, který zemřel před lety, nic o mámě bez práce a funkčních ledvin. Nic o Bílině, sedmnáctitisícovém městě na severu Čech vtěsnaném mezi obří lom a jeho výsypku, kde žije. Kačka se obléká a připravuje na lepší život, než je tenhle.

Cesta k němu vede možná i přes basketbalové hřiště za bývalou základní školou. Na jeho zelený povrch dopadá v úterý v podvečer šestnáct rozkládacích židlí. Poslední slunce se opírá do zamotaných řetízků basketbalových košů a kdesi v dálce hučí silnice a železnice. Slyšet je hlavně chichot teenagerů, myšlenky přednesené s tichým studem i hlasitým sebevědomím a sytý hlas Petra Matiho.

Mati skupině teenagerů právě vysvětluje, že po komunálních volbách je šance dostat k novým politikům témata, která trápí i -náctileté účastníky sezení. „Co šikana?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější