Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ODS i SPD ukázaly tvář nepřítele ničícího billboardy. Video nám přišlo mailem, brání se obviňovaná skupina

Volební plakát ODS komunální volby 2018
Volební plakát ODS komunální volby 2018

Maskovaná dívka na videu předvádí svůj um se štípačkami a nožíkem. Odřízne plakát SPD, v dalším střihu namaluje tykadla na plakát ODS. Vandalismus, který však některé strany operativně využily v předvolebním boji. Z ničení plakátů zaznamenaného na videu zveřejněného tajemným Kolektivem 115 obviňují piráty, kteří v Praze patří mezi favority.

„Video nám dorazilo mailem. Přišlo nám fajn, že jsou lidé, kteří se vymezují proti krajně pravicové propagandě v ulicích. Vyhodnotili jsme, že si to zaslouží uveřejnění. Co se na videu děje, nám přišlo legitimní,“ popisuje Deníku N v kavárně na Letné muž, který se představuje jako Simon a hlásí se ke Kolektivu 115. „Nevím o tom, že by někdo od nás se účastnil ničení,“ dodává Simon obratem.

Tak silnou odezvu skupina čítající několik desítek lidí nečekala. Podle Kolektivu 115 ho vidělo zhruba sedm tisíc lidí. Video na Facebooku nevydrželo dlouho a kvůli velkému počtu nahlašování zmizelo. Snímek se ale minulý týden objevil na sociální síti znovu, tentokrát jím ale ODS varovala před „maskovanými hrdiny“, kteří ve volbách mohou rozhodnout za ostatní. „Přijďte k volbám,“ končí klip ODS výzvou.

Proti videu s ničením billboardů se vymezilo i SPD Tomia Okamury a podalo na neznámého pachatele trestní oznámení. Ve svých volebních novinách přitom strana už od začátku kampaně obviňuje z destrukce svých poutačů přímo piráty. Ti reagovali také trestním oznámením, ale na SPD, že je s ničením spojuje.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější