Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Podívejte se na Kuciaka.“ 40 000 eur, paruky, berle. Kočnerův spolupracovník popisuje sledování novinářů

Bývalý novinář, šéf tajné služby SIS a spolupracovník Mariana Kočnera Peter Tóth u soudu v kauze Kuciak. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Bývalý novinář, šéf tajné služby SIS a spolupracovník Mariana Kočnera Peter Tóth u soudu v kauze Kuciak. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

„Byly tam nějaké fotoaparáty, paruky, vousy, asi i berle,“ popisoval exnovinář a exšéf tajné služby, jak podnikateli Kočnerovi pomáhal sledovat novináře. „Někdy v září nebo říjnu 2017 Kočner řekl, abychom se podívali na Jána Kuciaka…“ Třetím dnem pokračuje u Specializovaného trestního soudu ve slovenském Pezinku hlavní líčení v případu vražd novináře Jána Kuciaka a archeoložky Martiny Kušnírové.

„Petře, vždyť jsme byli kamarádi, ani se na mě nepodíváš?“ zvolal jeden z novinářů na Petera Tótha po jeho příchodu do soudní síně. Byl to Eugen Korda, známý také jako zpravodaj TV Nova na Slovensku.

Tóth pracoval jako novinář, než se stal šéfem kontrarozvědky – Slovenské informační služby (SIS) – a spolupracovníkem podnikatele Mariana Kočnera, dnes obviněného z objednávky vraždy novináře.

Tóth se ale na novináře nedíval a ani v tuto chvíli se nepohnul. Poté policie do jednací místnosti přivedla i Kočnera. Na Tótha se podíval, ale ten opět nereagoval.

„Prosím, pane Petere Tóthe,“ vyzvala soudkyně svědka. Tóth však nezamířil k určené židli, ale za matkou Martiny Kušnírové a rodiči Jána Kuciaka. Něco jim potichu říkal. „Pane svědku, byl jste předvolán k výslechu!“ zvolala soudkyně s tím, že při dalším takovém chování bude následovat oficiální napomenutí. Tóth si sedl na své místo a začal volně mluvit, co o kauze Kuciak ví.

Soudkyně Sabová ho upozornila, že nemůže svědčit o věcech, o kterých je povinen zachovávat mlčenlivost. Jde o věci, které se dozvěděl jako příslušník tajné služby. Soud žádal SIS o zbavení mlčenlivosti, ale ta mu nevyhověla. Tajná služba chtěla podle soudkyně doplňující informace a soud jí je nemohl poskytnout. „Poučení jsem porozuměl, vypovídat budu, nejsem v žádném příbuzenském vztahu s obviněnými,“ řekl Tóth.

„Já sám jsem požádal paní předsedkyni, aby mě zbavila mlčenlivosti,“ pokračoval. „Vyjádření státního orgánu je pro mě překvapivé a považuji ho za obstrukční. S obžalovaným se znám od roku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Vražda novináře Kuciaka

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější