Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po Havlovi se prezident někam ztratil, říká spisovatel Stránský

Jiří Stránský v rozhovoru pro Deník N. Foto: Ludvík Hradilek
Jiří Stránský v rozhovoru pro Deník N. Foto: Ludvík Hradilek

Na stole má spisovatel, politický vězeň a životní vypravěč Jiří Stránský kromě rozečtených knih rozprostřené fotografie z první republiky. Na většině z nich je jeho dědeček, devátý československý premiér Jan Malypetr spolu s prvním prezidentem T. G. Masarykem. Stránský pro Deník N v souvislosti s výročím vzniku republiky nejen zavzpomínal na prvního prezidenta, zároveň se zamyslel nad stavem současné české společnosti.

Celé století československých a českých dějin se táhne i historií rodiny Stránských, jejíž život tak jako stovky a tisíce dalších ovlivňovaly nacistická i komunistická ideologie, které se je snažily zlikvidovat. Stránský při rozhovoru s Deníkem N vzpomíná a přemýšlí o tom, kam se za sto let československá a posléze česká společnost posunula a jak se proměnila.

A pozastavuje se nad tím, jak část politiků útočí podobně jako kdysi nacisté na českou inteligenci a jen zlomku společnosti dochází, co všechno to může pro Česko znamenat. Čechy a Slováky určují podle bývalého „mukla“ Stránského dvě významné události, které ovlivnily naše myšlení, ale i nahlížení na historické epizody.

„Dvacet let od našeho vzniku jsme byli hrdí, stali jsme se samostatnými, dostali jsme něco neskutečného, získali jsme sebeurčení a možnost vytvářet nový samostatný stát Slováků a Čechů,“ vypráví sedmaosmdesátiletý Stránský ve své pracovně s velkým oknem. Sedí ve svém oblíbeném křesle, v němž se rošťácky zhoupne, hned se ale vrátí myšlenkami zpět.

„Ztratili jsme to. Nemáme na co být hrdí, nemáme proč. První událost, která národu vzala hrdost, byla zrušená mobilizace národa a obrana státu před nacisty. Celý národ chtěl náš nový stát bránit, i když věděli, že by dost možná zemřeli. Tím, že Beneš v roce 1938 zrušil mobilizaci, vzal národu rozhodnutí. Moment rozhodnutí, který nás určil na další desítky let,“ vypráví autor řady knih a filmových scénářů, v nichž se věnuje hlavně komunistické totalitě a poukazuje na její zločiny.

Před Stránským a jeho rodinou to navíc řekl nahlas i jeho kmotr, někdejší československý ministr zahraničí Jan Masaryk na jednom ze společných rodinných setkání. Zrušením mobilizace byl národu ukraden jeden z důležitých momentů, kdy se mohl rozhodnout. A stále si ho poraženecky neseme.

Problém s páteří

Druhý z momentů pak podle spisovatele nejlépe pojmenoval v jednom ze svých posledních sloupků v Lidových novinách jeho kolega, spisovatel Ludvík Vaculík. „‚Čtyřicet let komunismu nám zkazilo mysli‘, napsal tehdy do svého komentáře. A měl hroznou pravdu. Za zkaženou mysl lidem stále někdo platil. ‚Když budeš říkat, co chceme, můžeš být bez vzdělání i profesor.‘ A to přetrvávalo dlouho. Teprve s vaší generací, narozenou po revoluci, to mizí,“ říká

100 let Československa - speciální vydání Deníku N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější