Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lídr pirátské kandidátky tajil devět exekucí. Být po uši v dluzích je pokušení a korupční riziko, varuje poslanec

Krajský předseda pirátů Jan Bednařík k případu, Foto: Deník N
Krajský předseda pirátů Jan Bednařík k případu, Foto: Deník N

Lídr pirátů do podzimních komunálních voleb v Hranicích Hynek Kliment odstoupil z čela kandidátky. Reagoval tak na návrh předsednictva Olomouckého kraje, které chtělo odvolat celou kandidátku do místních voleb. Důvodem byla skutečnost, že Kliment neinformoval krajské vedení o svých exekucích. „Nejde o to, že by měl exekuce, protože ty má deset procent české populace. Jde o to, jak se k nim staví a jakým způsobem to řeší,” uvedl krajský předseda pirátů Jan Bednařík.

Bednařík tvrdí, že se snažili situaci s Klimentem řešit, jeho přístup však podle něj nebyl zodpovědný. Strana by se tak za něj nedokázala po volbách zaručit, proto se rozhodla vyvolat hlasování o odvolání kandidátky. „Otázkou bylo, jestli když se za něj postavíme, budeme moct ukázat, že se ke svým dluhům staví zodpovědně, což se nestalo. Ukázalo se, že má problém si uspořádat vlastní problémy, a pro nás tak vznikla otázka, zdali by dokázal řešit problémy města,” uvedl Bednařík.

Hlasování o odvolání nejen Klimenta, ale celé kandidátky, bylo podle něj reakcí na to, že část kandidátů na předních pozicích nechtěla pokračovat bez něj. „Nemělo by smysl dále kandidovat se zbytky kandidátky. Z těchto důvodů nemá smysl odvolávat jen Hynka, ale chceme rovnou odvolat celou kandidátku,” dodal.

Třiapadesátiletý Kliment se předsedou pirátské místní organizace stal letos v květnu. Tvrdí, že svůj profesní život podřídil pravidlu: „nedělej práci, která tě nebaví“.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější