Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komise vyčíslila sumu potřebnou na klimatickou neutralitu. Začíná hádka států, odkud miliardy eur přesunout

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v prosinci v Bruselu. Foto: European Union
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v prosinci v Bruselu. Foto: European Union

Evropská komise představila europoslancům ve Štrasburku své plány na financování ochrany klimatu v rámci EU a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Jejich součástí je i tzv. „Fond pro spravedlivý přechod“ na uhlíkově neutrální EU, který ochrání před ekonomickými dopady země závislé na spalování uhlí – včetně České republiky.

Tento Fond by měl v rámci budoucího rozpočtu EU (který ovšem ještě neexistuje) disponovat mimo jiné 7,5 miliardy eur „čerstvých peněz“. Média ale spekulují, že by se tyto peníze měly v rozpočtu pouze přesunout z Fondu soudržnosti (koheze). A to se řadě členských zemí včetně České republiky asi nebude líbit.

Rovný bilion eur (26 bilionů korun) by měla EU v příštích deseti letech podle šéfky EK Ursuly von der Leyenové investovat do tzv. Evropské zelené dohody na ochranu klimatu, aby mohly „být financovány projekty udržitelné energie napříč EU“.

Polovina peněz by měla pocházet z rozpočtu EU, necelých 300 miliard eur z veřejných a privátních zdrojů, 114 miliardami by se měly dohromady podílet jednotlivé členské státy a zbylých 100 miliard doplní tzv. Mechanismus spravedlivého přechodu.

Propagační foto Evropské komise – lidé s nápisy na podporu Zelené dohody (Green deal) a s plasty. Belgie, říjen 2019. Foto: Dati Bendo, EC – Audiovisual service

Součástí Zelené dohody je ambiciózní cíl dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, k čemuž se v prosinci 2019 zavázaly všechny členské země EU kromě Polska.

Aby tento přechod zvládly i regiony, které jsou dosud částečně závislé na spalování uhlí a jejich technologická úroveň a finanční zdroje jsou nižší, vznikne tzv. Mechanismus pro spravedlivý přechod, který by měl v rámci příštího sedmiletého rozpočtu disponovat až 100 miliardami eur (2,6 bilionu korun) a bude financován jak z unijních zdrojů, tak i z privátních peněz investorů.

Mechanismus – a jeho finance – budou rozděleny na tři části:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější