Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Může být s exekucemi ještě hůř? Ano, pokud projde „kompromis“ poslance Nachera

Poslanec Patrik Nacher z hnutí ANO přišel s návrhem na změnu exekucí, který má ve Sněmovně velkou šanci. Přinese ale jen další problémy. Foto: ČTK
Poslanec Patrik Nacher z hnutí ANO přišel s návrhem na změnu exekucí, který má ve Sněmovně velkou šanci. Přinese ale jen další problémy. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Taky přestáváte číst, když v článku narazíte na suché a odtažité právní termíny jako „jistina“, „bagatelní“, „teritorialita“ apod.? Pokud ano, pak přesně s vámi počítají ti, kdo se ve Sněmovně snaží protlačit právní paskvil, který by z českých exekucí udělal ještě větší ráj pro neprůhledné obchody. Jedna z nejdůležitějších legislativních změn tohoto volebního období – změna exekučního řádu – se rodí bez většího zájmu veřejnosti, což otevírá bezbřehé možnosti těm, kdo na věci mají naopak zájem enormní.

Představte si zákon, který by v obcích přikazoval nejvyšší povolenou rychlost padesát kilometrů v hodině jen autům s pořizovací cenou pod půl milionu korun. Řidiči dražších vozů by mohli jezdit šedesátkou.

Nespravedlivé? Jistě, to taky. Hlavně ale naprostý nesmysl, který nelze nijak odůvodnit. Chodci na přechodu je jedno, jestli do něj napálí fabia, nebo ferrari. Smysl dává padesátka pro všechny, nebo pro nikoho.

Přesně takový paskvil se ale teď rodí ve Sněmovně kolem exekucí. Namísto řešení problému, který devastuje nejen životy statisíců lidí v dluhových pastech, ale i důvěru v právní stát a demokracii jako takovou, hrozí stav, který bude ještě horší než ten dnešní – jakkoliv se zdá, že to už není možné.

Pomyslná „šedesátka“, která dnes platí v českých exekucích, dává věřitelům možnost vybrat si exekutora. Na jednu stranu je to pro věřitele komfortní, na druhou to vede ke známým a mnohokrát popsaným problémům. Mnohé exekutorské úřady nejsou nezávislými vykonavateli soudních rozhodnutí, jsou ochotné udělat pro své velké klienty prakticky cokoliv a často jsou s nimi propojení, Deník N o tom systematicky píše. Korupční potenciál je obrovský – věří snad snad někdo tomu, že velký věřitel dá kšeft za desítky nebo stovky milionů exekutorovi jen proto, že se mu líbí jeho kravata?

To vše je dobře známé. A stejně dobře známá je také navrhovaná „padesátka“, která by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější