Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co Chilan, to ústavní právník. Země hledá cestu ven z krize, do které náhle upadla

Násilník jsi ty! Heslo feministického protestu v Santiagu de Chile. Foto: Tomáš Nídr
Násilník jsi ty! Heslo feministického protestu v Santiagu de Chile. Foto: Tomáš Nídr

Nová ústava, kterou prezident Piñera pod tlakem dlouhotrvajících demonstrací slíbil chilským protestujícím, má pro ně symbolicky definitivně ukončit Pinochetovu diktaturu. Lidé, kteří budou poprvé o základním zákonu rozhodovat v referendu, se pustili do studia paragrafů.

„Ústava za 2000 pesos!!! Informujte se!“ vyvolává John, jako by prodával horké párky. Na červené dece má mladík s baseballovou čepicí rozložené výtisky chilské konstituce v modrých obalech. Nápis zatížený kamenem hlásá: „Aby nás neoch**li.“

„Je to teď zboží, které táhne. Prodám jich tak sto za den. V dubnu budeme rozhodovat o nové ústavě, tak o tom přece musíme něco vědět,“ říká pouliční obchodník, který si podnik rozprostřel přímo na třídě Alameda, která je hlavní dopravní tepnou v centrální části Santiaga de Chile a která v posledních třech neklidných měsících viděla nepočítaně demonstrací. Zrovna dnes mají hlavní slovo feministky.

John zmlkne a pozoruje skandující průvod žen se zahalenými tvářemi, ale odhalenými prsy. Mají na nich nápis: „V Chile se mučí, znásilňuje a vraždí.“ Následují tak kontroverzní zpěvačku Monu Laferteovou (v současnosti světově nejposlouchanější chilský interpret na Spotify), která otevřeně podporuje rabování a která si stejnými hesly obviňujícími policii pomalovala hrudník na listopadovém vyhlašování latinskoamerických cen Grammy.

Protest feministek v Santiagu de Chile. Foto: Tomáš Nídr

Jiné slogany mezi ňadry hlásají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější